Hopp til innhold

Undervektige har større risiko for demens

Forskning fra både England og Norge viser at undervektige har større risiko for å få demens når de blir eldre.

To føtter på en badevekt.

Studien viser at folk med en BMI lavere enn 20, som inkluderer mange i den normale vektklassen, har større risiko for å få demens.

Foto: NRK/Colourbox

– Vi har trodd at overvekt var en risiko for demens, men nå får vi et stikk motsatt resultat, sier seniorforsker Knut Engedal ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse til NRK.

Har fulgt to millioner mennesker

Resultatene av den nye undersøkelsen som er gjort av flere forskningsmiljøer i England, har overrasket ekspertene.

Studien har fulgt to millioner mennesker i alderen 40–80 år, og viser at de med en BMI lavere enn 20, hadde 34 prosent større risiko for å få sykdommen.

De med en BMI på over 40, hadde 29 prosent mindre risiko for å få demens 15 år senere, skriver The Guardian. Studien er publisert i journalen The Lancet.

Samme resultat i Norge

Bjørn Heine Strand byline

Bjørn Heine Strand er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, og jobber primært med aldringsrelaterte sykdommer.

Forskningsgruppa i England har gjort sine undersøkelser ut fra en studie fra Universitetet i Oslo i 2013.

Flere forskere fulgte da 48 000 personer i alderen 35–49 i 35 år, og blant disse var det 486 demensdødsfall. En mindre gruppe av disse var undervektige.

– Vi fant også ut at de med en BMI under 20 hadde 84 prosent høyere risiko for demens, enn de med normalvekt, sier seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Heine Strand, til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

17678843

Demens forekommer mest hos folk mellom 65- og 70 år, og finnes hos 15–20 prosent av alle over 75 år i Norge.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Finner ikke årsaken

Forskerne fra både Norge og England har ikke funnet ut hvilken mekanisme som gjør at undervektige har større risiko for å få demens.

– Det kommer ikke av røyking eller dårlig kosthold. Det kan muligens ha en sammenheng med et spesifikt gen, men det må vi forske mer på, sier Heine Strand.

En av lederne fra forskninga i England, Nawab Qizilbash fra Oxon Epidemiologi, sier til The Guardian at folk ikke må oppfatte undersøkelsen som at det er positivt å være overvektig.

– Selv om overvekt kan virke beskyttende mot demens, er det ikke sikkert man lever lenge nok til å dra nytte av det, fordi overvektige har større risiko for å få andre sykdommer, sier han.

Skal undersøke mer

Forskerne i Norge jobber nå med en utvidelse av undersøkelsen fra 2013, hvor de skal gå mer i dybden på å finne ut hvilken mekanisme som fører til demens blant undervektige.

– I våre nyere analyser har vi oppdatert materialet og sett nærmere på 2500 mennesker som har dødd av demens, sier Heine Strand.