Hopp til innhold

Tysk søksmål mot Facebook

Mener nettstedet lagrer informasjon ulovlig.

Facebook
Foto: THIERRY ROGE / REUTERS

Facebook risikerer nå en klekkelig bot etter å ha blitt saksøkt av representanter for Hamburg Data Protection Authority.

Tredjehåndsdata

Grunnen til søksmålet er at Facebook lagrer og benytter seg av data som omhandler personer som ikke har Facebook-konto. Dette er informasjon som venner av ikkefacebookere har lasta opp.

– Vi anser det å benytte seg av denne typen tredjehåndsdata som et klart brudd på personvernloven, sier Johannes Caspar som er direktør i Hamburg Data Protection Authority til BBC .

Caspar forteller om klager fra mange personer som ikke bruker Facebook, og anklager nettstedet for å ulovlig lagre informasjon til markedsføringsbruk.

Facebook har fortalt BBC at de gjennomgår klagen, og vil svare på den innen tidsfristen.

– Aldri godkjent i Norge

Ole Morten Knudsen er rådgiver i Datatilsynet, og skjønner tyskerne godt.

– Vi hadde aldri godkjent denne praksisen i Norge. Men Facebook er på amerikanske servere, og er derfor underlagt amerikansk juss.

Han forteller at de har fått noen henvendelser om akkurat dette problemet spesielt, og ekstremt mange henvendelser om Facebook generelt.

– Veldig mye går på sletting av profilen. Men Facebook er ikke verst i klassen, de tar større ansvar nå. Likevel har de vel store rettigheter - de kan når som helst forandre brukervillkårene som omhandler hvem som eier hva.

– En menneskerett

John Simpson fra Consumer Watchdog forteller til BBC at det er store forskjeller på personvernlover i Europa og USA.

– I USA er personvernlovene til for å beskytte forbrukere, i Europa er det en fundamental menneskerett. Dette gjør at tanken om personvern står mye sterkere i Europa. Men jeg aner en trend der amerikanere vil nærme seg Europa på dette området.