Tyrkia i topp på virusstatistikk

En ny undersøkelse viser at én av ti nettsurfere i Tyrkia angripes av datavirus.

Datavirus

Tyrkia har den tvilsomme glede å lede listen over hvor det er størst sjanse på å få datavirus.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Virusselskapet AVG har analysert smitteomfanget av datavirus og funnet ut at Russland og Tyrkia er landene det er størst sjanse for å pådra seg virus.

AVG samlet inn data fra 144 land og 127 millioner PC’er for å se hvor angrepene forekom oftest. Resultatene viste man skal være ekstra påpasselig når man befinner seg i Kaukasus-området.

Se tabell nederst på siden.

Tyrkia er verstingen

Tyrkia

Tyrkia-ferien kan by på ubehagelige overraskelser om man ikke er påpasselig.

Foto: SERKAN SENTURK / AP

Tyrkia ligger aller dårligst an, for her blir hele ti prosent av alle datamaskiner utsatte for angrep. Stort bedre er det ikke i Russland, der 1 av 14 maskiner opplever problemer forbundet med nettsurfing.

De gamle sovjetstatene Armenia og Aserbadjian bærer arven fra glansdagene til Sovjet-samveldet videre og kommer på de neste plassene. Her utsettes nettsurfere for en smittefare på henholdsvis 1 av 24 og 1 av 39.

Liten smittefare i Afrika

I den andre enden av skalaen finner man Japan og Taiwan som begge befinner seg blant de ti beste landene. Oppsiktsvekkende nok befinner syv av de ti tryggeste landene på det afrikanske kontinent, selv om dette har sin naturlige forklaring.

Sierra Leone har for eksempel en fare for angrep på 1 av 692, men landet har en mangel på utbredelse av bredbånd som legger klare begrenser på surfingen.

Brukeratferd viktig forklaring

AVG kommer med råd til de som skal reise til regioner der det er stor sjanse for dataangrep. De råder folk til å ta backup på en disk før man drar, at man er oppmerksom på mistenkelig nettsider og at man har et oppdatert virusprogram på maskinen.

Årsaken til at enkelte regioner er mer utsatte enn andre, handler i stor grad om brukervaner, mener AVG.

Hovedforklaringen er at brukere i enkelte regioner har en lavere terskel for å oppsøke mer eller mindre lovlige nedlastningssider. I tillegg handler mye om å være mindre forsiktig ved deling av linker og filer. I tillegg er områder med stor utbredelse av internettkaféer mer utsatt.

Det må understrekes at datavirusene ikke vet hvor landegrensene går, og at det handler mer om at enkelte regioner er mer utsatte enn andre.

Risikoen for å bli angrepet av datavirus

Per kontinent

 

Nord-Amerika

1 av 51

Europa

1 av 72

Asia

1 av 102

Afrika

1 av 108

Sør-Amerika

1 av 164

Tryggeste land

 

Sierra Leona

1 av 696

Niger

1 av 442

Japan

1 av 403

Togo

1 av 359 

Namibia

1 av 353

Mest risikofylte land

 

Tyrkia

1 av 10

Russland

1 av 15

Armenia

1 av 24

Aserbajdsjan

1 av 39

Bangladesh

1 av 41

Utvalgte land

 

Amerika

1 av 48

Storbritannia

1 av 63

Australia

1 av 75

Kina

1 av 135

Brasil

1 av 155

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)