Dokumentasjon av Tamiflu er mangelfull og lite troverdig

Influensamidlet Tamiflu har sannsynligvis ikke den forebyggende og behandlende effekten som vi en gang trodde – og det er heller ikke full klarhet rundt bivirkningene, viser stor undersøkelse.

Tamiflu

Mesteparten av dokumentasjonen for Tamiflus påståtte effekter er fortsatt hemmelig. Dermed er det vanskelig å vurdere positive og negative effekter.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Under svineinfluensaepidemien i 2009 anbefalte myndighetene bruk av influensamiddelet oseltamivir (Tamiflu) til gravide og visse pasienter med kroniske sykdommer.

Det var en av begrunnelsene for at for eksempel Danmark kjøpte over inn en million doser Tamiflu for et beløp på omkring 65 millioner kroner. På verdensbasis ble legemiddelet i 2009 solgt for omkring 20 milliarder kroner.

Når helsemyndighetene bruker så store summer på et legemiddel, må man gå ut fra at dokumentasjonen for de gunstige effektene, samt fraværet av skadevirkninger, er i orden.

Men det var ikke tilfellet.

Les hele saken hos forskning.no.

Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)