Dokumentasjon av Tamiflu er mangelfull og lite troverdig

Influensamidlet Tamiflu har sannsynligvis ikke den forebyggende og behandlende effekten som vi en gang trodde – og det er heller ikke full klarhet rundt bivirkningene, viser stor undersøkelse.

Tamiflu

Mesteparten av dokumentasjonen for Tamiflus påståtte effekter er fortsatt hemmelig. Dermed er det vanskelig å vurdere positive og negative effekter.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Under svineinfluensaepidemien i 2009 anbefalte myndighetene bruk av influensamiddelet oseltamivir (Tamiflu) til gravide og visse pasienter med kroniske sykdommer.

Det var en av begrunnelsene for at for eksempel Danmark kjøpte over inn en million doser Tamiflu for et beløp på omkring 65 millioner kroner. På verdensbasis ble legemiddelet i 2009 solgt for omkring 20 milliarder kroner.

Når helsemyndighetene bruker så store summer på et legemiddel, må man gå ut fra at dokumentasjonen for de gunstige effektene, samt fraværet av skadevirkninger, er i orden.

Men det var ikke tilfellet.

Les hele saken hos forskning.no.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)