NRK Meny
Normal

Skaper sin egen mediehverdag

Framtiden for tidsfaste TV-program er usikker. Nå bruker folk internett og digital-TV og styrer mediehverdagen som de selv vil.

Thomas Giertsen
Foto: Get

TV-titting taper terreng og ekspertene spår at folk selv vil ha tatt kontroll over kontrollen av sin egen mediehverdag om få år.

- TV-kanalene slik vi kjenner dem i dag, som nummer på fjernkontrollen, vil være døde om bare fem år, sier salgssjef i Microsoft Norge, Odd Sverre Østlie. Han mener "TV on demand" er tingen i framtida. Systemet sikrer at vi kan se det vi ønsker, når vi ønsker det. Det betyr at folk er uavhengige av TV-kanalene sin programsetting og henter opp yndlingsprogrammene når det passer dem best i stedet.  

TV-titting taper

Tenåringer ser 16 prosent mindre på TV enn for seks år siden. nå er det internett og PC-bruk som gjelder. Mange bruker nå internett i stedet for å følge med på TV.

- Yndlingsprogrammene mine går akkurat når jeg er på trening. Derfor ser jeg dem ofte på Youtube, forteller Ingebjørg Morland. Hun innrømmer at hun bruker langt mer tid på internett enn på TV.

 

Mobil TV-bruk

I framtida vil TV-bruken også bli mer mobil. TV-bilder kan sendes via DAB-nettet, og det gir folk muligheten til å se TV på mobilen.

- Vi har nettet allerede og eksperimenterer nå med å sende også TV-bilder via radionettet, sier Gunnar Garfors, utviklingssjef i NRK.

Ifølge ham vil dette bli en nyvinningen vi kan ta i bruk allerede neste år. Flere slike prosjekter er på gang og derfor tror ingen at de nye medietilbudene vil ta livet av tradisjonelle medieinstitusjoner som NRK.   

 

Ny teknologi gir TV på mobilen
Foto: NRK