Tror delfiner snakker i setninger

Har delfiner samtaler med hverandre? Det mener en russisk forsker å ha funnet tegn som tyder på.

Florida Daily Life

Forskeren Ryabov mener det er på tide at vi som mennesker finner en måte å prate med delfiner på.

Foto: Andrew Wardlow / Ap

Tumlerene Yasha og Yana bor i et svømmebasseng ved T.I. Vyazemsky Karadag Scientific Station, noe de har gjort i 20 år. Som andre delfiner lager de både klikkelyder og plystrelyder.

Nå har forskere analysert lydene fra Yasha og Yana, og funnet ut at hver delfin lytta til den andres sekvens med lyder uten å avbryte, for så å svare med en ny serie lyder.

– Denne lydutvekslinga minner om en samtale mellom to mennesker. Lydene i hver sekvens er innbyrdes ulike, og vi kan gå ut fra at hver lyd representerer et fonem eller ord i delfinens talespråk, sier Vyacheslav Ryabov til Telegraph.

Ryabov er hovedforfatter av rapporten som er publisert i Mathematics and Physics.

Han sier at delfinspråket inneholder mange av de samme hovedtrekkene som menneskers språk, noe som indikerer at delfiner har høy intelligens og grad av bevissthet.

– Det kan betraktes som et høyt utvikla talespråk, på samme måte som vårt talespråk.

Blir vi skuffa?

At delfiner er usedvanlig smarte dyr vet vi fra før.

– De er nok ikke like smarte som oss, men de er sannsynligvis smartere enn sjimpanser, og i en helt egen klasse i havet. Vi sliter litt med det faktum at vi har vår egen intelligens som utgangspunkt og lettere kjenner igjen apers intelligens, forklarer zoolog Petter Bøckman.

Det samme problemet oppstår når vi skal prøve å forstå delfinenes språk.

– Vi er ikke i tvil om at delfiner kommuniserer med hverandre. Og denne forskninga viser menneskespråktrekk – meningsutvekslingen. Men vi har ingen idé om hvordan deres språk eventuelt er oppbygd. Eller om de i det hele tatt lever i en verden der de har bruk for den type tale. Kan det være noe annet som foregår?

Bøckman sier at den nye rapporten peker ut en mulig fruktbar innfallsvinkel for å forske på språk hos delfiner. Før har vi for eksempel prøvd å få dem til å lage bestemte lyder ved å lokke med småfisk, og den koden knekker de fort.

Han tror at vi også på et eller annet tidspunkt vi knekke koden, og lære oss å kommunisere med delfiner gjennom språk.

– Men det er nok stor sjanse for at vi blir skuffa, sannsynligvis prater de om det samme som andre dyr – "jeg er stor og tøff", "jeg er enda tøffere".