NRK Meny
Normal

Arkeologer tror de har funnet Santa Maria

Christofer Columbus' skip Santa Maria kan være funnet nord for Haiti, over 500 år etter at det sank.

USA-SHIPWRECK/SANTAMARIA Handout of a replica of Christopher Columbus' caravel Santa Maria

LEGENDARISK FLAGGSKIP: En kopi av Christofer Columbus' skip Santa Maria, som nå skal være funnet ved Haiti.

Foto: HANDOUT / Reuters

– De geografiske, topografiske og arkeologiske bevisene tyder alle på at vraket er av Columbus' berømte skip, sier ekspedisjonsleder Barry Clifford til The Independent.

Clifford og hans kolleger fant vraket allerede i 2003, men den gang ante de ikke at det kunne være Santa Maria.

Samme året fant en annen gruppe arkeologer ut hvor Columbus' fort i Haiti lå. Med denne informasjonen forsto Clifford notatene i Columbus' dagbok, som beskrev hvor Santa Maria sank.

Deretter begynte Clifford å undersøke skipet med støtte fra amerikanske History Channel, som skal lage en TV-dokumentar om funnet.

Sank utenfor Haiti

I dette bildet fra 2003, ser vi en dykker måle en kanon ved nordkysten av Haiti.

I dette bildet fra 2003, ser vi en dykker måle en kanon ved nordkysten av Haiti. Nå kan det vise seg at den stammer fra Columbus' skip Santa Maria.

Foto: Brandon Clifford / Ap

Columbus reiste ut med tre skip fra Sør-Spania 3. august 1492; Santa Maria tjente som flaggskip, de to andre var Pinta og Niña.

Columbus nådde etter hvert fram til Haiti, som han kalte Española. Noen uker seinere gikk imidlertid Santa Maria på et skjær og sank.

Columbus og mannskapet bygget deretter et fort på øya, før han etter hvert lot en del av dem bli igjen og brukte de to resterende skipene til å returnere til Spania og fortelle om sine oppdagelser.

På hans andre reise, hadde han med seg 17 skip og 1500 mennesker, og koloniseringen av Amerika begynte.

Etter flere dramatiske reiser over Atlanterhavet og opphold på det nye kontinentet, døde Columbus i 1506 i Valladolid, Spania.