Tøffer seg på legekontoret

Nå slår forskerne hull på myten om at menn sutrer når de er syke.

Daniel Craig poserer som James Bond i den nye filmen "Casino Royale"
Foto: HO / REUTERS

Forskerne ved Universitetet i Tromsø har testet 100 personer for å finne ut hvordan vi vanlige pasienter oppfører oss hos legen. De var spesielt interessert i å finne ut om kjønnet på legen spiller en rolle når vi skal beskrive smerte. Og resultatet de fikk slår hull på gamle myter. For forskerne fant at mennene tøffer seg når de går til en  kvinnelig lege.

Kjekker seg for damene

- Menn rapporterte systematisk mindre smerte til kvinnelige leger, enn til mannlige leger. Flere gikk så langt at de halverte sine smertehistorier når de oppsøkte en kvinnelig lege, forteller psykologiprofessor Magne Arve Flaten.

Mennene underdrev ikke bare smerten, men fortalte også at de var mer avslappet, hadde det bra og var gladere når de snakket med den kvinnelige legen.

- Dette har nok noe med vår kultur å gjøre, sier Flaten og legger til at menn fortsatt må være litt tøffe, og at det av og til går på bekostning av sannheten.

Kvinner bryr seg ikke

Den samme tendensen var ikke å finne blant kvinnene i studien. Damene beskrev sin sykdom og allmenntilstand likt uansett om legen var mann eller kvinne.

- Dette resultatet skiller faktisk norske kvinner fra de amerikanske, sier Flaten. 

Tidligere forskning har nemlig vist at amerikanske kvinner forteller om mer smerter og inntar en ”offerrolle” når de går til en mannlig lege framfor en kvinnelig.

Denne oppdagelsen får forskerne til å tro at likestillingen i Norge har påvirket oss på andre felt enn vi selv aner.

SE: Menn tøffer seg på legekontoret

LES:  Vil gjøre smerten målbar