Toalettet tar seg av helsesjekken

Nå nøyer ikke luksustoalettene seg med å blåse deg tørr lenger – siste skrik på det japanske markedet er en do som gir deg full helsesjekk hver gang naturen kaller.

intelligent toalett

Med denne doen kan du få ditt eget private, lille legekontor.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Ikke bare analyserer toalettet urinen din, den sjekker også temperaturen, blodtrykket og vekten din, og sender resultatene direkte til PC-en.

Herligheten er selvfølgelig å finne i teknologilandet Japan, og er muligens ikke det rette baderomsmøbelet for hypokondere, melder nyhetsbyrået AFP.

Sender deg resultatene

intelligent toalett

Toalettet finnes også i reisestørrelse – for de som ikke er så glade i rasteplasser eller offentlige toaletter.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Den intelligente doen er siste skrik fra produsenten Toto, og overgår virkelig tidligere modeller som «bare» har inneholdt funksjoner som jetdyser som vasker deg bak, rompeføner, parfyme for å skjule ubehagelig lukt, og bakgrunnsstøy for å skjule eventuelle pinlige lyder.

– Det var styreformannen vår som fikk ideen da han var på sykehuset og så hvordan folk sto i kø for helsetester. Det er mye bedre bare å kunne ta disse hjemme, sier designer Akiho Suzuki i selskapet Daiwa House til AFP.

Les også: Vil la roboter stelle eldre

Det intelligente toalettet koster for tiden mellom 4100 og 5900 amerikanske dollar (25 000 til 37 000 kroner). Venter man med å skaffe seg vidunderet til neste generasjon er på markedet, sender doen prøveresultatene dine direkte til legen og andre familiemedlemmer over internett.

Håper på yngre brukere

– Per i dag er våre kunder for det meste middelaldrende og eldre mennesker. Men vi håper den yngre generasjonen også vil bli mer helsebevisste og skaffe seg et intelligent toalett, uttaler Suzuki.

Les også: Trengde turistar må halde seg

I Norge er såkalte «spyl og tørk»-toaletter mest vanlig på eldresentre og sykehjem, men toalettbransjen har også så smått begynt å henvende seg til det private markedet. Nordiske modeller er derimot ingenting i forhold til hva den gjengse japaner har plassert på baderommet. «Spyl og tørk» har vært populært i den teknologi-interesserte nasjonen siden 80-tallet, og ifølge AFP har minst 70 prosent av japanere et slikt toalett i hus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

intelligent toalett

Resultatene av helsetesten kommer rett opp på displayet ved siden av doen, og sendes også til PC-en din.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Og det er ingen tilfeldighet hvor toalettets varme jetstråle treffer. I doens spede ungdom måtte hundrevis av Toto-ansatte til pers for å vise utviklerne hvor i toalettet de foretakk at strålen kom ut.

– Nå har vi et eget utviklingsteam som er dedikert til å finne den perfekte vinkelen på dysen, samt vanntemperatur, forklarer ingeniør Atsuko Kuno.

Les også: Slik unngår du feriemage

Ingen dolokk-krangling

De nyeste modellene virker også slik at de automatisk lukker opp og igjen dolokket for deg når du kommer inn og forlater i rommet. I tillegg til å bruke mindre vann, og dermed være mer miljøvennlige, bruker også dagens smarte doer mindre elektrisitet enn tidligere.

– Toalettet bruker én uke på å lære seg når familien i huset er mest glade i å gå på do, så setevarmeren står bare på på den tiden av døgnet, frister Kuno.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.