Hopp til innhold

Tinder for tigre

Kresne tigerdamer lukter seg fram til den rette. Urinen er hannens «profilbilde».

Tigre i København Zoo

Disse sibirtigerungene i København Zoo er resultat av 'Tigertinder'-prosjektet, der mora har snust seg fram til den perfekte tigerfar.

Foto: Leif Ove Bergundhaugen / NRK

Urinprøver som fungerer som kontaktannonser, er sentrale i et nytt internasjonalt avlsprosjekt med mål om å redde den utrydningstruede sibirtigeren.

Det finnes flere sibirtigre i fangenskap enn i naturlige habitat, og zoologiske hager verden over har lenge jobbet med hvordan de skal berge arten. Det er vanskelig, for det er ikke alltid kresne tigerdamer liker «blind-date'n» hun blir matchet med.

Damene velger

I spissen for prosjektet står København Zoo. Her får hunntigrene selv velge den optimale far til sine barn.

Metoden er å etterligne det hunntigeren gjør ute på savannen; å lukte seg frem til den hun vil parre seg med – via hanntigerens urin.

Christina Noer

Christina Noer er adferdsøkolog ved København Zoo. Hun er fornøyd med resultatene av sin Kirsten Giftekniv-virksomhet.

Foto: Leif Ove Bergundhaugen / NRK

Christina Noer er adferdsøkolog og har testet en form for urin-kontaktannonser på flere hunntigre i dyrehagen.

– Vi presenterer hunntigeren for urinprøver fra ulike hanner. Luktprøvene henges opp med litt avstand, så hunnen kan kretse rundt, snuse og markere ved prøvene. Vi ser på adferden hennes, om hun legger seg ned eller tisser ved en av prøvene, sier Noer.

Når hunntigeren tydelig har markert hvilken urinprøve hun foretrekker, blir hanntigeren i «egen person» sendt på besøk, det være seg fra Russland eller over Atlanteren.

– En one night stand som ikke fører til et levedyktig avkom, er bortkastet energi for hunntigeren. Hun har ikke mange sjanser, og et dårlig farsvalg kan være fatalt for en rase som er utrydningstruet, sier Noer.

Tigerhunn snuser på urinprøve fra tigerhann

En tigerhunn snuser på en urinprøve fra en av 'beilerne'.

Foto: Leif Ove Bergundhaugen / NRK

Lukter hannens immunforsvar

Disse tigrene lever i utgangspunktet over store områder, og hunner og hanner møtes kun i parringstiden. En hanntigers edle dråper markerer da ikke bare territoriet hans. Urinen er som en CV som inneholder viktig informasjon til alle damer i nærheten.

– Når hunnen lukter på tisset, klarer hun skille ut kvaliteter som sier noe om alder, fertilitet, gener og immunforsvar hos hannen. Forskning tyder på at hun kan være i stand til å lese av hva slags personlighet han har – og om den passer med sin egen, sier Christina Noer.

Å lukte seg fram til rett immunforsvar er essensielt for de fleste dyrearter. Årsaken er at immunforsvaret til far ikke bør være for likt morens eget. Jo mer ulikt immunforsvar de to har, jo bredere immunforsvar får avkommet.

Urinprøve fra hanntiger, København Zoo

Slike rør med urin fra ulike tigre, er fryseren i København Zoo full av.

Foto: Leif Ove Bergundhaugen / NRK

– Sykdom er en av de viktigste drivkreftene innen evolusjonen, ikke bare hos dyr men også mennesker, sier professor i Evolusjonsbiologi ved NTNU, Eivin Røskaft.

Selv om forskere diskuterer hvordan vi gjør det, er det enighet om at også vi gjør som dyrene.

– Mekanismene bak dette vet vi ikke nok om, men vitenskapelige resultat så langt, viser at mennesket evner å lukte immunforsvar som passer sitt eget, skjønt ikke gjennom urin, sier Røskaft.