Hopp til innhold

Ti tips for sikrere mobilbruk

Smarttelefonen din kan være et yndet mål for hackere. Her er sikkerhetsekspertens råd for sikker mobilbruk.

Man using mobile smart phone outdoor in summer

Mobiltelefonene blir stadig mer avanserte. Dette gjør at kravet til sikkerhet også blir større. NorSIS gir deg ti tips til hvordan du trygt kan bruke mobiltelefonen.

Foto: Colourbox

NRK.no skriver fredag at Finanstilsynet er svært bekymret over den økende bruken av banktjenester på mobil. De peker på farene ved å ha mange viktige tjenester samlet på ett sted.

Slik sikrer du deg

Hva kan man som bruker gjøre for å sikre seg mot hackere og tyver? Og hva gjør man hvis uhellet først er ute?

NRK.no har fått Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) til å gi sine beste råd for hvordan du kan bruke telefonen din tryggest mulig.

1: Lås telefonen

– Den enkleste måten å få tilgang til telefonen er hvis noen får fysisk tilgang til den. Er den ikke låst er det bare å gå inn. Noen telefoner har også mulighet for mønstergjenkjenning, sier seniorrådgiver i NorSIS, Hans Marius Tessem til NRK.no.

Hans Marius Tessem

Hans Marius Tessem mener man bør behandle mobiltelefonen som sitt eget kredittkort.

Foto: Jan Tore Øverstad / Jan Tore Øverstad

Han forteller også at det kan lønne seg å tørke av skjermen, for ellers kan det i enkelte tilfeller være mulig å se mønsteret.

2: Bruk sporingsverktøy

I dag har de aller fleste smarttelefoner GPS-funksjonalitet. Dersom dette er skrudd på vil det i mange tilfeller være mulig å spore telefonen dersom noen tar den.

– Noen telefoner har dette innebygd, og da må man huske å skru det på, for eksempel Find My Iphone. For de som ikke har dette innebygget bruk en tredjepartsløsning. Det finnes flere slike man kan laste ned til telefonen sin.

3: Bruk fjernslettingsverktøy

Har noen stjålet telefonen din kan det i enkelte tilfeller være mulig å fjernslette innholdet. Dette kan være en god løsning dersom telefonen inneholder viktig data som ikke bør komme på avveie.

– Mulighet for dette finnes blant annet i Icloud for Iphone. Det finnes også andre verktøy for andre telefoner.

4: Ta sikkerhetskopi av telefonen

Mange har mengder av data på sin telefon, både bilder, video og e-poster. Å ta sikkerhetskopi av disse dataene er svært viktig, forteller Tessem.

– Skytjenester slik som Icloud og Dropbox fungerer godt til dette. Det som er spesielt viktig hvis man bruker skytjenester er at man har et godt passord som ingen klarer å gjette. Det går også an å ta sikkerhetskopi ved å synkronisere telefonen med en datamaskin.


5: Tenk deg om før du laster ned applikasjoner

Ulike applikasjoner ønsker tilgang til ulike ressurser på telefonen, forklarer Tessem. Det kan være lurt å undersøke hva den enkelte applikasjonen får tilgang til når den installeres.

– Hvis man laster ned et spill, så bør du spørre deg om du virkelig vil at denne appen skal ha tilgang til kontaktlisten din, ringehistorikken din, og plasseringen din.

US-158329790

Undersøk hvilke rettigheter du gir hver enkelt applikasjon før du installerer dem, er rådet fra NorSIS.

Foto: NTB Scanpix / Afp


6: Skru av det trådløse nettverket når du ikke bruker det

Å skru av Wi-Fi når man ikke trenger det, er ikke bare lurt fordi det gir lengre batteritid. Det er også sikkerhetsmessig et smart valg. Når trådløs nett er skrudd på, kan telefonen koble seg til nettverk automatisk. Det kan være problematisk.

– Mange apper og epostprogrammer begynner da å sende og motta data. Hvis dette går ukryptert vil noen med onde hensikter kunne sette opp et slikt falskt trådløst nettverk og se all datatrafikken din.


7: Krypter datatrafikken

Den gjennomsnittlige forbrukeren er kanskje ikke klar over det, men i mange tilfeller finnes det innstillinger i applikasjoner som gjør det mulig å øke sikkerhetsnivået.

– Hvis du skrur på sikker nettsurfing under innstillingene dine i Facebook vil trafikken som går være kryptert. Da vil ingen kunne se dataene dine. Dette gjelder også spesielt epost hvis du bruker det på telefonen din.


8: Hold mobilen oppdatert

Et svært enkelt, men viktig grep man bør ta er å oppdatere telefonen til nyeste programvare. Dette gjelder både apper og operativsystem, ifølge Tessem.


9: Vurder også kryptering av mobilen din

– Skulle du da miste telefonen vil ingen få tilgang til innholdet. Det vil også hjelpe i forhold til lagringskort som sitter i mobilen. Skulle man få tak i dette kortet vil man ikke kunne hente ut dataene på det.

10: Bruk mobilen din som om det var et kredittkort

Mange av forhåndsreglene som gjelder for kredittkort gjelder også for mobiltelefonen din.

– ikke lån bort mobiltelefonen din uten tilsyn. Ikke fortell noen pinkoden din. I en vanlig telefon i dag har du gjerne nettbanken din, eposten din, Facebook-kontoen din. Mange har til og med mulighet for å låse opp bilen sin via telefonen. Da begynner vi å skjønne hva slags verdier vi går rundt med i lomma.