Svette skjorter kan være historie

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Om ikke lenge kan du kjøpe skjorter som skal kunne regulere kroppstemperaturen. Tida for svett skjorte på varme dager kan dermed være over.

Ingeniørstudenter på sisteåret ved Massachusetts Institute of Techonoly (MIT) har utviklet en temperatur-regulerende skjorte.

I denne skjorta har de lånt temperatur-kontrollerende teknologi fra NASAs romdrakter. Derfor er det kanskje ikke så rart at studentene har valgt å kalle plagget "Apollo-skjorta".

Skjorta inneholder mange av de samme materialene som romdraktene til NASA. Plaggene er klare for produksjon, og studentene håper å starte salget ved slutten av sommeren, skriver Physorg.

Stor interesse blant folk

Studentene har utviklet skjorta på en avdeling innen MIT som heter Ministry of Supply.

For tre uker siden lanserte de skjorta på Kickstarter.com, et nettsted hvor man kan "investere" penger i prosjekter man har tro på. Bidrar du, skal du få belønning, men ikke i form av penger. Belønningen kan for eksempel være et faktisk produkt hvis prosjektet får finansiering. På denne måten kan Kickstarter også brukes til å sjekke hvor mye et prosjekt er verdt, og om folk har tro på det. Folk har sannelig hatt tro på Apollo-skjorta.

MIT-studentene hadde mål om å få inn 30.000 dollar i støtte, men har i skrivende stund fått inn 207.000 dollar. Det tilsvarer over 1, 2 millioner kroner.

Frigir varme når det er kjøligere

Som en av studentene forklarer i videoen overfor, har skjorta fire nøkkelegenskaper som gjør at den skal kunne regulere kroppstemperaturen.

Materialene i skjorta absorberer varme fra kroppen når det er svært varmt. Når personen deretter beveger seg inn på et kjølig sted, skal skjorta kunne gi den oppsamlede varmen tilbake.

Plagget består av en blanding av syntetiske fibre som skal trekke svette vekk fra kroppen. Dette er skjortas andre nøkkelegenskap.

Skjorta har et ytre lag av sølvtråder og anti-mikrobielt middel. Ifølge MIT-studentene skal det stoppe bakterier som skaper svettelukt, og gjøre at du holder deg godluktende. Den fjerde nøkkelegenskapen er at stoffet i skjorta er svært tøyelig, noe som gjør at den følger kroppens bevegelser godt.

Videoen forklarer at "Apollo-skjorta" er et resultat av over ett år med planlegging, og mange forkastede prototyper.