Hopp til innhold

Supervulkan kan forårsake apokalypse

Yellowstone kan bli Eyafjelljøkul ganger én million.

Vulkan
Foto: Erik De Castro / REUTERS

CO₂ i atmosfæren
420,5 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

Vulkanutbruddet på Island har lamma flytrafikk og sendt aske over hele Nord-Europa. Konsekvensene av utbruddet på Eyafjelljøkul er likevel for småtterier å regne sammenligna med hva som vil skje den dagen en supervulkan våkner til liv.

- Dette kan få apokalyptiske proposjoner.

Bill McGuire er professor ved Bedfield Grieg Centre, UCL. Han forklarer at et utbrudd vil kunne sprute voldsomme mengder magma opp mot 50 km opp i lufta.Steinfragmenter vil dekke hele regionen og drepe titusenvis av mennesker.

Se innslaget om supervulkaner her:

Video Supervulkaner.mp4

En supervulkan skapes ved at store mengder magma samles under overflaten. Gasser i magmaen bygger opp et enormt trykk som til slutt trenger gjennom i en kolossal eksplosjon. Når magmakammeret er tømt, faller taket sammen og skaper calderaen - fordypningen som kjennetegner en supervulkan.

Nasjonalpark er supervulkan

Én av verdens seks kjente supervulkaner er Yellowstone nasjonalpark i Wyoming, USA. Krateret som nasjonalparken ligger i er sju ganger tre mil, og under krateret befinner det seg et massivt magmabasseng.

I Yellowstone har forskere funnet spor etter tre tidligere utbrudd, hvert av dem med ca. 600 000 års mellomrom. Og nå er det omtrent 600 000 år siden sist.

Yellowstone Caldera

Yellowstone befinner seg ikke bare på én, men tre calderaer.

Foto: Wikimedia Commons

Vulkanutbrudd måles på VEI-skalaen som går fra null til åtte. For hvert tall man beveger seg oppover på skalaen, er utbruddet ti ganger sterkere. Utbruddet på Eyafjelljøkul lå mellom en og to. Et utbrudd i en supervulkan vil nå helt opp til toppen av skalaen, og dermed være minst en million gang kraftigere enn det som var på Island.

Les: Issmelting fra klimaendringer kan sette fart i flere utbrudd

- Når Yellowstone har et nytt utbrudd, og det vil komme, vil det bli en katastrofe. Først for USA, så for resten av verden.

Michael Rampino er professor ved NYU, og forteller at det er vanskelig å fatte hvor stor en sånn eksplosjon kommer til å være.

- Klimaeffektene fra utbruddet vil komme fra vulkanavfall i atmosfæren som vil spre seg over hele verden. Det vil føre til nedkjøling og ødelagte avlinger. Sivilisasjonen vil rakne i sømmene, lyder Rampinos dystre spådommer.

Fikk du lyst til å evakuere jordkloden etter å ha lest dette? Det har ikke nødvendigvis noen hast, det er ca. 26 500 år siden sist vi så et supervulkanutbrudd som målte åtte på VEI-skalaen.