NRK Meny
Normal

Studerer kvinner med PCOS

Forskere ønsker å følge svangerskapet til 300 PCOS-kvinner for å hjelpe dem å få friske barn.

I 2005 startet forskere ved St.Olavs hospital PregMet-studien. De ønsker å følge 300 PCOS-kvinner gjennom svangerskapet for å finne ut om diabetesmedisinen Metformin kan gi dem færre problemer under graviditeten. 

Studien ledes av ovelege Eszter Vanky ved St. Olavs hospital og er et samarbeidsprosjekt mellom Institutt for Laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer ved medisinsk fakultet på NTNU og Kvinneklinikken ved St.Olavs hospital i Trondheim. Forskerne trenger fortsatt flere frivillige og du kan melde deg på ved å sende e-post til Eszter Vanky .

 

Deltakere fra hele landet

 

Det er likevel ikke nødvendig å bo i Trondheim for å delta i PregMet-studien. Forskerne sammarbeider med studiesentrene i Tromsø, Bodø, Ålesund, Haugesund, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Hønefoss, Drammen og Lillehammer, og kvinner som ønsker å delta kan bli fulgt opp ved ett av disse sentrene.

Det er kvinner som har fått diagnosen polycystisk ovariesyndrom(PCOS) som forskerne trenger kontakt med i studien. Kandidatene bør også være i mellom 18 og 45 år gamle, og gravide med ett foster. Ifølge Vanky er det også viktig at de ikke er kommet lenger enn til tolvte svangerskapsuke før de blir del av studien.  

 

Grundige undersøkelser

 

Under studien blir den gravide grundig fulgt opp av lege, jordmor og privatpraktiserende gynekolog. De får råd om kosthold og livsstil, og vil bli undersøkt for svangerskapsdiabetes flere ganger under graviditeten. I tillegg gjennomgår de minst tre ultralydundersøkelser og ulike blodtester.

Halvparten av deltakerne vil få en daglig dose med Metformin og halvparten vil få narremedisin gjennom hele svangerskapet. Hvem som får hva, blir avgjort ved loddtrekning, og hverken kvinnen selv eller legen blir informert om hvilken gruppe den enkelte er i, før etter fødselen. 

SE OGSÅ: Eszter Vankys doktorgrad om PCOS

Frykter du at du selv kan være rammet av PCOS? Send e-post til Eszter Vanky