Hopp til innhold

Amerikanske strømmetjenester kan stenge deg ute

Mange nordmenn omgår regionale sperrer på amerikanske strømmetjenester med tekniske vpn-løsninger. Men slik bruk kan resultere i utestengelse fra tjenestene, mener advokat.

Hulu, Netflix og andre strømmetjenester er populære blant nordmenn.

Hulu, Netflix og andre strømmetjenester er populære blant nordmenn.

Foto: http://www.flickr.com/photos/methodshop/ / Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Strømmetjenester er på full fart inn i norske hjem, og stadig flere medietilbud lanseres for oss nordmenn. Likevel er det fortsatt en rekke godbiter som kun amerikanerne får nyte.

Innholdsbiblioteket varierer stort mellom de norske og amerikanske utgavene av tjenester. Serier og filmer som er tilgjengelig i USA kan være fraværende i den norske utgaven.

Begrenset innhold

Dette har først og fremst med rettigheter å gjøre. Tjenestene forhandler om innholdet, og siden det ikke finnes noen global lisens på filmer- og TV-serier vil innholdet variere fra land til land.

I fjor høst ble Netflix og HBO lansert i norge - to strømmetjenester som leverer film og TV-serier. En annen populær tjeneste, som foreløpig ikke er tilgjengelig i Norge, er Hulu - den tilbyr også et stort bibliotek av film og serier.

Systemet kan lures

Er det mulig å få tilgang til amerikanernes mediebibliotek og tjenester selv om vi bor i Norge? Svaret er ja, og noen løsninger faktisk ganske enkle.

Strømmetjenestene baserer innholdet du har tilgjengelig etter hvor du bor. Så for at du skal få tilgang til innhold som egentlig er ment kun for amerikanerne, må du lure tjenesten til å tro at du befinner deg i USA.

Det er ingen heksekunst å få til dette. Såkalte vpn-tjenester kan kan på enkelt vis få sikkerhesmekanismene til å tro at du er i et annet land.

Nettlesertillegg omgår sperringene

Vpn-tjenester finnes det mange av - noen koster penger, mens andre er gratis. En løsning som har blitt populær de siste månedene er nettlesertillegget Hola Unblocker, for Firefox og Chrome.

Når tillegget er installert vil man automatisk bli logget inn på den amerikanske utgaven av nettstedet - dermed vil man få tilgang til samme innhold som amerikanerne.

Unblock Us og Tunlr er to tjenester som fungerer på samme måte, men førstnevnte koster penger.

– Lovlig så lenge brukeravtalen ikke spesifiserer noe annet

Jon Wessel-Aas - advokat i Bing Hodneland, sier dette i utgangspunktet er lovlig å gjøre.

Jon Wessel-Aas
Foto: Nina Didriksen

– Å bruke vpn-tjenester for å få tilgang til tjenester som fra tjenesteleverandørens side er begrenset gjennom såkalt geoblocking og lignende, er ikke i seg selv ulovlig, sier han til NRK.no.

Ifølge Aas er det brukeravtalene som regulerer hvorvidt det er lovlig eller ikke å benytte seg av tjenester i et land hvor det egentlig ikke skal være tilgjengelig.

– Hvis det i brukerbetingelsene fremgår klart at man må være bosatt i USA for å få tilgang til det «amerikanske» biblioteket, bryter man strengt tatt avtalen på dette punktet om man aksepterer betingelsene, og likevel lurer systemet.

Kan føre til utestengelse

Står det ingenting i brukervilkårene om at man må være bosatt i USA for å ha tilgang til det amerikanske tilbudet, er det ikke ulovlig å omgå landegrensesperren, ifølge Aas.

NRK.no har gått gjennom brukervilkårene til både Netflix og Hulu. I førstnevnte står det ingenting om at man må bo i USA for å kunne bruke den amerikanske utgaven. Dermed er det ikke noe problem å omgå landesperren.

Hulu dermot, skriver at det er «forbudt å bruke teknologi for å få tilgang til innhold fra steder der Hulu ikke har rettigheter eller tilbyr sine tjenester». Det betyr ikke at det er straffbart å bryte disse vilkårene, men man kan risikere å bli kastet ut fra tjenesten.