Hopp til innhold

Stokk med GPS kan hjelpe eldre

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Utfordringene med den kommende eldrebølgen i Japan har fått selskapet Fujitsu til å tenke nytt. Nå kan digital gåstokk bli eldre menneskers nye hjelpemiddel.

Neste generasjons hjelpestokker har innebygd GPS-navigasjon, monitorering av hjerterytme og temperaturmåler, skal vi tro det japanske teknologiselskapet Fujitsu.

Finner veien

På grunn av den voksende eldrebølgen i Japan ser selskapet et behov for nye teknologiske hjelpemidler til den eldre delen av befolkningen. Dette for at de eldre skal være så godt integrert i samfunnet som mulig.

Under årets World Mobile Congress i Barcelona viste selskapet frem deres prototyp av «Next Generation Cane» - en stokk med teknologi på innsiden.

Stokken inneholder en skjerm som kan vise vei ved hjelp av en innebygd GPS.

Og systemet har en rekke finurlige løsninger: når GPS-en skal varsle om at brukeren av stokken må gjøre en retningsendring, vibrerer stokken og viser retningen med piler på skjermen.

Varsler alarmsentralen automatisk

Skulle brukeren av stokken sovne, falle eller besvime, skal personen kunne lokaliseres via internett, av for eksempel hjelpepleiere.

Fujitsu har lagt vekt på at stokken skal være et enkelt hjelpemiddel - ikke et hjelpemiddel som krever timesvis med opplæring. Derfor vil stokken utføre flere oppgaver automatisk.

Dersom stokken oppdager uregelmessig hjerterytme skal den for eksempel kunne automatisk tilkalle ambulanse.

Stokken har også flere tilkoblingsmuligheter. Den har 3G, WiFi og Bluetooth og kjører Android som operativsystem.

– Teknologien løper fra eldre

GERMANY/ A woman supports herself with a walking stick during a senior delegates meeting of the conservative Christian Democratic Union in Recklinghausen

Slutten på denne? Den tradisjonelle stokken har vært et hjelpemiddel for eldre i en årrekke. I fremtiden kan teknologiske stokker med innebygd GPS bli vanlig.

Foto: INA FASSBENDER / Reuters

Petter Bae Brandtzæg er seniorforsker ved SINTEF, og han forsker på hvordan mennesker bruker teknologi. Han mener den teknologiske stokken være et godt hjelpemiddel, men med forbehold.

– Denne ser ganske harmløs ut om man tenker seg at den er frivillig tatt i bruk, sier han til NRK.no.

Han er likevel ikke bare positiv til utviklingen sett i verdenssammenheng.

– Veldig mange eldre føler at teknologien løper fra dem, og at vi er i ferd med å få et kaldt teknologisk samfunn der vi skal samhandle med teknologi og ikke mennesker, forklarer han.

Teknologiske hjelpemidler kan gjøre oss mer uavhengig og frie, og det mener Brandtzæg kan være en bra ting. Men vi mister mye av den tradisjonelle sosiale kontakten på veien, tror han.

– Mange mener jo også at roboter kommer til å ta over for pleiere i fremtidens helsevesen, og eldreomsorg. Da må vi finne nye løsninger for hvordan vi kan opprettholde våre sosiale behov.

Foreløpig er den teknologiske stokken kun på prototypstadiet, og Fujitsu har foreløpig ikke planlagt noen lansering for det fremtidsrettede produktet.