Hopp til innhold

Stjerner fødes i gasser rett ved sorte hull

For første gang har astronomer klart å se at stjerner dannes i gassene som kastes ut fra områder ved sorte hull. Det kan løse noen astronomiske mysterier.

Artist’s impression of stars born in winds from supermassive black holes

Astronomer ved ESO, European Southern Observatory, har observert stjernefødsler ved sorte hull

Foto: ESO/M. Kornmesser

I midten av de fleste galaksene finner vi sorte hull. Astronomene har lenge visst at det kastes gasser i enorme vindhastigheter ut fra områdene rundt de sorte hullene.

Mange har også ment at stjernefødsler i disse områdene var mulig i teorien, men nå har de for første gang observert stjernefødsler i disse gassvindene.

Håkon Dahle i kontrollrommet på et observatorium på Hawaii

Håkon Dahle er forsker ved Institutt for astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

Foto: H.DAHLE / UiO

– Når ting faller inn mot det sorte hullet i sentrum av galaksen, dannes det en veldig varm skive med energi rundt hullet, forklarer Håkon Dahle, forsker ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

Det sorte hullet de har observert ligger midt i en galakse der hullet stadig mates med materie.

Derfor utvikler det seg ekstrem varme i skiven rundt hullet. Energien får gassen som ligger rundt til å blåse vekk i høy hastighet.

Kastes ut

Stjernene som fødes inne i denne kraftige vinden, kan kastes langt ut fra galaksen og det kan forklare noen mysterier.

– Dette kan forklare hvorfor vi finner gasser med en kjemisk sammensetning som vi vet må stamme fra stjerner, langt unna galaksene, i områder der det ikke er noe annet.

At stjernene og gassene kastes ut på denne måten, tror de også kan forklare hvorfor mange spiralformede galakser har en utbuling på midten.

Spiralgalakse

Mange stjerner blir dannet i spiralen på galaksene.

Foto: ESO

– Vår galakse, Melkeveien, er flat sett fra siden og spiralformet sett ovenfra. Her foregår stjernefødslene stort sett i spiralformene, sier Dahle. Det sorte hullet i midten er nærmest sulteforet sammenlignet med galaksen de har observert.

I galaksen forskerne har studert, fødes det hundre ganger flere stjerner enn i vår galakse, så den vokser mye raskere. To tredjedeler av stjernene fødes på midten, og det kan være opphavet til en rundere form.

Spiral galaxy NGC 4565

Noen spiralgalakser har en utbuling på midten.

Foto: ESO

Trenger flere observasjoner

Observasjonene er publisert i Nature og utført av ESO, European Southern Observatory, som er et samarbeid mellom flere europeiske nasjoner. De har brukt VLT: Very Large Telescope, altså veldig stort teleskop som ligger en ørken i Chile.

– Dette er et observatorium i verdensklasse med svært avansert utstyr, sier Dahle som selv har besøkt VLT.

Very Large Telescope

VLT, Very Large Telescope, ligger i Atacama- ørkenen i Chile.

Foto: ESO

Håkon Dahle understreker at hvor viktige disse funnene blir, er avhengig av om de klarer kommer til å se at det samme skjer i andre galakser.

Det kan også bli aktuelt å studere galakser som ligger lenger unna, for slik å se bakover i tid og se om dette var mer typisk da universet var ungt.