SPØRSMÅL FRA MONA WENTWORTH
Jeg fikk høsten 95 diagnosen Lupus (SLE), og forstår at jeg har et overaktivt immunforsvar. Da folk med HIV smitte har et immunforsvar som ikke fungerer, er det logisk for meg å tro at jeg er naturlig immun mot HIV. Finnes det noen mennesker i verden som har fått diagnosen Lupus og siden har fått HIV? Kan min sykdom hjelpe med å lage en vaksinasjon mot HIV?
SVAR FRA STIG FRØLAND
Det er desverre ingen grunn til å tro at pasienter med SLE har naturlig immunitet mot HIV. Også pasienter med HIV-infeksjoner har sykelig økt aktivitet i deler av immunsystemet, mens totalresultatet er alvorlig immunsvikt. Hos disse pasientene tror vi faktisk at de overaktive delene av immunsystemet bidrar til utvikling av immunsvikt og sykdom, slik at det også kan være aktuelt å dempe denne aktiviteten behandlingsmessig. Forholdene er altså svært kompliserte når man forsøker å benytte behandlingsmetoder rettet mot immunsystemet.
__________________________________________________
SPØRSMÅL FRA TURID H. FÆRØ
Jeg er en kvinne på 44 år som fikk diagnostisert Lupus (SLE) for 6 år siden. Sykdommen slo seg på blodplatene og svekket immunforsvaret. Vil denne nye medisinen, eller mulige avleggere av den kunne ha noen virkning for slike som meg?
SVAR FRA STIG FRØLAND
Det forhold at du har for lavt antall blodplater, betyr ikke at du har immmunsvikt, men skyldes at et overaktivt immunsystem ødelegger blodplatene dine.Jeg kan derfor ikke se den formen for behandling vi utforsker, skulle ha noen umiddelbar nytteverdi for pasienter med ditt medisinske problem.
__________________________________________________
SPØRSMÅL FRA METERE HOLMSEN
Fulgte med på NRK akkurat i dag. Har selv MS, og jeg lyttet interessert til dette med immunsystemet. Dette har ikke akkurat med HIV/Aids problematikken å gjøre, men siden MS også har noe med immunforsvaret å gjøre er spørsmålet mitt: Er denne form for terapi, styrking av immunforsvaret, aktuell når det gjelder behandling av MS?
SPØRSMÅL FRA HANS SKORGENES
Er det rimeleg å tru at denne nye oppdaginga kan gi svar på MS-gåta også?
SVAR FRA STIG FRØLAND
Det er helt klart at immunologiske sykdomsmekanismer i dag står i fokus i forskningen rundt MS, men de resultatene som foreligger, tyder ikke på likhetspunkter mellom MS og HIV-infeksjon når det gjelder immunmekanismer.
En annen ting er imidlertid at jo mere vi lærer om immunsystemet i sin alminnelighet, jo bedre rustet er vi til videre utforskning av enkeltsykdommer. På denne måten kan resultatene fra forskning rundt en sykdom på mere generell måte stimulere forskning på helt andre sykdomsområder hvor immunsystemet også er involvert.
__________________________________________________
SPØRSMÅL FRA MATHIAS HOLE
Hvordan oppsto hiv\aids viruset? Hvis det har utviklet seg fra andre virus, så lurer jeg på hvilket virus det utviklet seg fra?
SVAR FRA STIG FRØLAND
Det viser seg at de aller fleste aper har naturlig forekommende varianter av det menneskelige viruset som vi kaller HIV (egtl. har vi to hovedformer, HIV-1 og HIV-2, hvor HIV-1 er ansvarlig for den verdensomspennende HIV-epidemien). De fleste forskere regner i dag med at HIV-virusene stammer fra beslektede virus hos aper som på et visst tidspunkt har "hoppet over" til mennesket og tilpasset seg menneske som "vert" og etter hvert så har endret sine egenskaper en del.
___________________________________________________
SPØRSMÅL FRA HAAKON
Hvorfor er det ikke mulig å finne HIV virusets kjerne, eller kilde til alle mutasjonens permutasjonene, slik at en kunne finne ut hvordan dette viruset kunne se ut under til en hver tid(proteinkappe). Bruke dette til å vise imunforsvaret kjappere hva som skall tas. Samt bruke kjernen/kilden til viruset til å finne ut hva som rett, og slett kunne drepe det.

Kjetil Taskén
SVAR FRA KJETIL TASKÉN
Det er virusets "kjerne", dvs. arvestoffet som muterer. Man kjenner DNA sekvensen til HIV viruset, og denne informasjonen brukes aktivt til å lage medisiner mot viruset.
__________________________________________________
SPØRSMÅL FRA OLE STAVSENG
Hei - jeg har lest at kritikere mener at de ulike medisinprodusentene ikke samarbeider, t.o.m. at endel firmaer har sterke økonomiske interesser av at en behandlende vaksine ikke blir oppfunnet. HIV-medisiner er blitt milliardindustri. Er det pengekrefter som hindrer/forsinker utviklingen av en vaksine? Finnes det sterke forskerkrefter uten økonomiske interesser innen medisiner?
SVAR FRA KJETIL TASKÉN
Industrien har idag behandling for de som allerede er smittet med HIV-viruset. Den viktigste anvendelsen av en vaksine vil være å vaksinere de som ikke er smittet for å hindre videre utbredelse, særlig i Afrika. Dette ansees av WHO for å være den eneste muligheten til å klare å stoppe epidemien i Afrika.
Siden det er er to forskjellige målgrupper for behandling og vaksine, er det ikke egentlig noen konflikt, selv om spesielle typer vaksinering også kan brukes i behandlingsøyemed. Det finnes sterke forskerkrefter uten økonomiske interesser, f.eks. prøver National Institutes of Health i USA å lage vaksiner mot HIV. Samtidig er det slik at det er så kostnadskrevende å utvikle medikamenter at kun store farmasøytiske selskaper har ressurser og mulighet til å ta den økonomiske risikoen ved dette.
__________________________________________________
SPØRSMÅL FRA SVEIN INGE PERSEN
Takk for et bra innslag. Kjenner Dere til A-Virals patenterte AV-1101 virkestoff ?? Virkemek. er den samme, ved at den styrker immunforsvaret og utsetter/stopper sykdomsforløpet. Har Dere hatt noe dialog med A-Viral ??
SPØRSMÅL FRA DAG HAAKER
Jeg kjenner ikke detaljene rundt forskningen veldig godt, men forsker ikke også det Norske selskapet "A-Viral" med samme fremgangsmåte? Har jeg forstått det rett, så kan de vise til ferdig uttesting i Fase 1 og videre allerede begynt forskning på mennesker! Jeg har også forstått at de også skal kunne markedsføre et produkt allerede 2001/2002, hvis resultatene etter forskningen holder hva de håper selvfølgelig!
Det er mye mulig jeg tar feil, men jeg trodde det var flere som forsket på denne måten å bekjempe HIV/AIDS.
SVAR FRA KJETIL TASKÉN
Vi har har hørt litt om AV-1101 fra A-viral. I den informasjonen som er offentliggjort fra A-viral oppgir de ingen virkningsmekanisme for AV-1101. Utifra det som er annonsert om hvilke effekter AV-1101 har, synes det ikke som AV-1101 har samme virkningsmekanisme som den behandlingsmuligheten vi undersøker. Såvidt vi vet, har vi en unik teknologi på verdensbasis. Denne teknologien er basert på virkningsmekanismer som er kartlagt hos oss og som var kjent før vi startet med å undersøke mulighetene for å lage en behandling. Det finnes imidlertid flere muligheter for å lage immunstimulerende behandling som undersøkes forskjellige steder i verden. Vi har ikke hatt noen direkte kontakt med A-viral.
__________________________________________________
SPØRSMÅL FRA DORDI
Jeg lurer på om andre sykdommer som gir nedsatt allmenntilstand kan dra nytte av de medisinene som nå er på trappene? Jeg har en datter som har en sykdom som heter polyomyositt og er meget engstelig for henne. Hun er i dag 26 år gammel, studerer geologi. Hun går på forskjellige medisiner som gir henne nedsatt allmenntilstand.
I det siste er skrevet så mye positivt i avisene om nye oppdaginger når det gjelder behandlingsmuligheter. Hvor god grunn er det til å være optimist?
SVAR FRA STIG FRØLAND
Polymyositt er nok også en sykdom hvor vi tror immunologiske mekanismer er inne i billedet, men det dreier seg ikke om noen immunsviktsykdom. Derfor er det dessverre ingen grunn til å tro at den nye behandlingsformen vi studerer, vil få noen anvendelse ved polymyositt. Ved denne sykdommen er det imidlertid flere andre effektive behandlingsformer som din datter uten tvil vil ha nytte av.
__________________________________________________
SPØRSMÅL FRA ANDRE
Jeg vil også gjerne forske på vaksiner/medisiner mot virus (HSV,HIV,HPV osv). Men jeg vet ikke helt hva slags studier jeg må inn på for å bli forsker. Kan du si meg hvilke studier jeg må ta? Jeg kan godt tenke meg å studere i USA.
SVAR FRA KJETIL TASKÉN
I Norge er de aktuelle studieretningene medisin (legestudiet), eller hovedfag i biologi, biokjemi eller farmasi (med spesialisering i fag som cellebiologi, virologi, immunologi, farmakologi). Deretter følger vanligvis doktorgradsstudium med ytterligere spesialisering før det er aktuelt å få jobb som forsker på prosjekter som retter seg mot å utvikle vaksiner og medisiner, enten det er i industri eller offentlig virksomhet. I USA vil det variere fra lærested til lærested hvilke spesifikke tilbud/studieretninger de har, men du må også her regne med å ta en 4-årig Bachelor of Science-grad i noen av de samme fagene som nevt over etterfulgt av et M.D.-(lege) eller Ph.D.-studium (dr.grad) på 4 til 6 år før du er i posisjon. Hvis du havner i riktig forskningsgruppe, kan også doktorgradsprosjektet omhandle utvikling av legemidler eller vaksiner.
__________________________________________________
SPØRSMÅL FRA ELLEN SØVIK
Jeg er fjorten år gammel OG går på Skagerak Primary and Middle School i Sandefjord. Jeg og to andre jenter holder akkurat på med et prosjekt om HIV og AIDS i naturfag. Jeg så innslaget om AIDS på Schrødingers Katt, og da så jeg også at dere kunne svare personer som mailet dere, på spørsmål.
Og, det jeg og de to andre trenger til prosjektet vårt, er litt statistikker(hvor mange som har det nå, hvor mange som har dødd av det osv..), pluss kanskje litt informasjon om den nye medisinen.
SVAR FRA KJETIL TASKÉN
Se på WHO's AIDS sider. Her ligger det en ny rapport (desember 2000) med de tallene du spør etter (f.eks side 3).
På vår nettside ligger det litt informasjon om prosjektet og medisinen. Jeg må understreke at det pr. idag, som du så i TV-innslaget, finnes behandling som retter seg mot viruset (du bør nok få med det i oppgaven din). Eventuelle nye typer behandling som stimulerer immunsystemet og som vi og en rekke andre forskningsgrupper prøver å utvikle kommer i tillegg til slik behandling og hvor målet er at pasientene skal klare å kvitte seg med viruset.
AKTUELLE LENKER - AIDS/HIV
- Landsforeningen mot AIDS
- Folkehelsa - AIDS-info
- AIDS Frequently Asked Questions
- WHOs AIDS-sider (UNAID)
- International AIDS Society
- Senter for virologisk forskning, Universitetet i Bergen
- Kjetil Taskéns gruppe ved Institutt for medisinsk biokjemi
- Journalen AIDS - AIDS Online
- Bionor
- GlaxoSmithKline - hiv/aids
- Bilder -HIV-viruset