Hopp til innhold

Steinkista inneholdt ei blykiste

Steinkista ved Richard IIIs grav inneholdt ei blykiste - føttene til den ukjente personen som ligger begravd stikker ut gjennom et hull. – Aldri sett noe lignende før, sier arkeolog.

Kiste

Lederen for arkeologigruppa hadde aldri før sett ei blykiste i ei steinkiste.

Foto: University of Leicester

Føljetongen om Richard IIIs grav fortsetter, omtrent et år etter at arkeologene begynte jakta på levningene av den sagnomsuste kongen.

I januar gikk arkeologene ut og fortalte at de hadde funnet det de leita etter, noe som overskygga nyheten om at de også fant ei mystisk steinkiste i nærheten av kongens grav.

I forrige uke skrev vi om at steinkista skulle åpnes, og nå har det altså skjedd - uten at mysteriet kan karakteriseres som løst av den grunn.

– Ikke sett dette før

Kista - som var 212 centimeter lang, mellom 30 og 60 centimeter bred, og 30 centimeter dyp - ble forsiktig åpnet av åtte personer fra University of Leicester.

Under steinlokket fant arkeologene ei ny kiste - lagd av bly.

– Ingen av oss hadde noen gang sett ei blykiste i ei steinkiste før. Nå må vi prøve å finne ut hvordan vi kan få åpna den uten å skade innholdet, sier Mathew Morris, leder for gruppa som jobber med utgravingene, i ei pressemelding.

At kista blant annet inneholder levningene av et menneske er det ingen tvil om - beinrester stikker ut av et hull i fotenden av kista.

Kiste

Jakten på Richard IIIs levninger har bydd må flere overraskelser, den siste kom altså i form av ei blykiste.

Foto: University of Leicester

Tre sannsynlige muligheter

Arkeologene ser for seg tre sannsynlige muligheter når det gjelder hvem som ligger i kista; det ene alternativet er en middelaldersk ridder. De to andre mulighetene er at levningene tilhører én av to betydelige ledere av Greyfriars-samfunnet i Leicester på den tiden.

– Kista kan inneholde William de Moton, Peter Swynsfield eller William av Nottingham – alle er viktige personer. Swynsfeld og Nottingham var ledere av Grey Friar-ordenen i England, forteller Morris.

Kista er nå sendt til universitetets arkeologiavdeling - vi følger saken, og kommer med mer når innholdet av blykista er analysert.