Sult forlenger livet

Glem rødvin, appelsiner og omega3. Her er tipset for deg som "garantert" vil leve fire-fem år lenger. Men det spørs om du har særlig lyst til å prøve det.

Jente spiser
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

At rødvin, appelsiner og omega3 kan gi deg et sundt liv i visse mengder, er det nok liten tvil om. Men en annen vei å gå for å leve lenger er rett og slett å spise mindre. Å begrense kaloriinntaket blir stadig mer anerkjent metode for livsforlenging.

Spis mindre

- Det er masse bevis for at kaloribegrensning kan redusere risikoen for mange sykdommer som kreft, diabetes og hjerteproblemer, forteller Edward Weiss til LiveScience .

Sammen med kollegene sine fra Saint Loiuse Universitet i USA har forskeren nylig publisert et studie på kvinner og menn i aldersgruppen 50-60. De ble delt i tre grupper. Den ene gruppa fikk i oppgave å trene ,men spise rundt 2000 kalorier som normalt, den andre gruppa skulle spise 300 til 500 kalorier mindre ber dag og den siste gruppa var en kontrollgruppe.

Både de som trente og de som spiste mindre fikk tilsvarende mindre kroppsfett, men bare de som spiste mindre fikk redusert produksjon av hormonet thyroksin. Hormonet regulerer stoffskiftet og produseres i skjoldbruskkjertelen. Forskerne mistenker at dette hormonet kan være med på å regulere livslengden.

Lev lenger

Begrenset kaloriinntak har vært brukt som forklaring på alle de gamle menneskene på øya Okinawa i Japan der det det har vanlig å spise til man er 80 prosent mett. En rekke studier på dyr viser at man kan forlenge livet betydelige ved å gi dyrene 20 til 40 prosent mindre mat.

Så hvor mye er det egentlig å tjene på å spise mindre?

- Spis 15 prosent mindre fra du er 25 år og du kan leve 4,5 år lengre, sier Eric Ravussin Pennington Biomedical Research Center in Louisiana til LiveScience.

Så spørs det om det ikke er mer behagelig å forlenge livet med et glass rødvinglass, noen appelsiner og litt omega3 hver dag.