NRK Meny
Normal

Spektakulært nytt portrett av jorda

Ny NASA-satellitt gir oss de mest sylskarpe bildene av jorda som noensinne er tatt. Se stor og klikkbar versjon av superbildet her.

Sylskarpt portrett av jorda

Så detaljer har du aldri sett jorda før. Dessverre gjør ikke vårt artikkelformat at vi kan vise en stor nok versjon. Derfor har vi lenket opp en stor og zoombar versjon, som du finner lenke til i brødteksten.

Foto: NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring

Denne uka slapp den amerikanske romorganisasjonen NASA det de kaller det mest fantastiske høyoppløselige bilde av jorda som noensinne er tatt, skriver Huffington Post.

Mange husker kanskje det ikoniske bildet Blue marble - den blå klinkekula - fra1972 med samme motiv. Det ble tatt av mannskapet på Apollo 17 på vei til månen. (Se det gamle og nye bildet nedenfor).

Dette nye bildet – Blue marble 2012 - er tatt av satelitten Suomi NPP. Dette er ikke en satellitt oppkalt etter våre finske naboer, men etter en amerikansk meteorolog, Verner Suomi. Den ble skutt opp i oktober i fjor og har som oppgave å samle værdata og måle klimaforandringer. I tillegg tar den altså noen strålende bilder.

Klikk på bildet nedenfor, og du kommer til en større versjon der du kan zoome inn ved å bruke musepekeren:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Suomi passerer jorda 14 ganger i døgnet, og hver dag overfører den store mengder data til en mottakerstasjon på Svalbard som igjen videresendes til USA.

Akkurat dette bildet ble tatt 4. januar i år. Ikke uventet er det USA som er i fokus, men følger du med på NASAs hjemmesider og på deres konto på bildedelingsstedet Flickr, er det lov å håpe at vårt lille land klarer å snike seg med i linsa på et seinere tidspunkt.

Dette bildet kommer rundt 40 år etter det første fullportrettbildet av jorda i farger.

På den siste Apollo-turen til månen tok astronauter om bord i bilde av jorda fra en avstand på om lag 45 000 kilometer.

Jorda sett frå Apollo 17

Jorda knipsa frå Apollo 17 med eit handhalde Hasselblad-kamera i 1972.

Foto: NASA

Bildet som ble tatt 7. desember 1972 ble et av de mest berømte bildene av jordkloden, og ga inspirasjon til dette nye «superbildet».