NRK Meny

Norsk nordlys-video får NASA-skryt

Nordlys-film av NRK-fotograf ble NASAs "Astronomy Picture of the Day"

Nordlyset er spektakulært nok på fotografier. Når du setter sammen mange nordlysfotografier til en film kan resultatet bli helt fantastisk, noe videoen over viser.

Tidkrevende prosess

NRK-fotograf Tor Even Mathisen har foreviga nordlyset over Tromsø på best mulig måte, og resultatet har ikke gått upåakta hen. NASA har brukt videoen på sin Astronomy Picture of the Day-side, der de hver dag siden juni 1995 har plukka ut ett bilde av universet vårt.

– Det var utrolig artig. Jeg går ut ifra at NASA-sida har en del lesere, og det er selvfølgelig stas å vise frem verket sitt til et stort publikum.

Mathisen har brukt timelapse-teknikk, der han har tatt mange stillbilder over lang tid, og så satt dem sammen til en videosekvens.

Nordlys over Nyksund

Det er ikke bare på film nordlys ser bra ut - er et godt eksempel på det fra Nyksund.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

Denne fremgangsmåten, kombinert med et uforutsigbart naturfenomen, blir i sum en tidkrevende prosess.

– Det har gått med mye tid, jeg har stått lenge i fjæra og venta på at ting skal skje.

Tre måneder - 3000 bilder

Bildene som tilsammen utgjør videoen er tatt fra januar til april i år. Hver sekvens på videoen utgjør rundt en halvtimes bildeserie - tilsammen anslår Mathisen at videoen består av 3000 bilder.

Les alt om nordlys her

Mathisen forteller at han tar bilder av alt mulig, og begynte å eksperimentere med nordlysvideoer for to år siden.

– Nordlyset er jo veldig fascinerende, og et flott motiv for å teste kamera, teknikk, og stillbilder på film.

Etter å ha sett det ferdige resultatet er det vanskelig å argumentere mot akkurat det.

Hva skjer i hjernen når den eldes, og hva kan vi gjøre for å holde den frisk så lenge som mulig? Kan vi bremse aldring, minker også risiko for sykdommer som Alzheimer. Og kanskje er det teknologi som skal gi hjernen vår evig liv. Programleder er Solveig Hareide. (5:5)
Finnes ungdomskilden? Vi overøses av råd om hva vi bør spise for å leve lenge. Hva sier vitenskapen? Kan blod, potetvann, nøtter og rødvin gi oss et lengre liv? Og drømmen om en pille mot aldring kan snart bli virkelighet. Programleder er Solveig Hareide. (4:5)
Hvorfor blir noen over 100 år, mens de fleste takker for seg rundt 80? Hemmeligheten kan ligge i genene våre. Med aldring øker risikoen for sykdommene som tar livet av oss. Ny kunnskap om vårt DNA og ny teknologi kan gi oss uante muligheter for et langt liv. Programleder er Solveig Hareide. (3:5)