Norsk nordlys-video får NASA-skryt

Nordlys-film av NRK-fotograf ble NASAs "Astronomy Picture of the Day"

Nordlyset er spektakulært nok på fotografier. Når du setter sammen mange nordlysfotografier til en film kan resultatet bli helt fantastisk, noe videoen over viser.

Tidkrevende prosess

NRK-fotograf Tor Even Mathisen har foreviga nordlyset over Tromsø på best mulig måte, og resultatet har ikke gått upåakta hen. NASA har brukt videoen på sin Astronomy Picture of the Day-side, der de hver dag siden juni 1995 har plukka ut ett bilde av universet vårt.

– Det var utrolig artig. Jeg går ut ifra at NASA-sida har en del lesere, og det er selvfølgelig stas å vise frem verket sitt til et stort publikum.

Mathisen har brukt timelapse-teknikk, der han har tatt mange stillbilder over lang tid, og så satt dem sammen til en videosekvens.

Nordlys over Nyksund

Det er ikke bare på film nordlys ser bra ut - er et godt eksempel på det fra Nyksund.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

Denne fremgangsmåten, kombinert med et uforutsigbart naturfenomen, blir i sum en tidkrevende prosess.

– Det har gått med mye tid, jeg har stått lenge i fjæra og venta på at ting skal skje.

Tre måneder - 3000 bilder

Bildene som tilsammen utgjør videoen er tatt fra januar til april i år. Hver sekvens på videoen utgjør rundt en halvtimes bildeserie - tilsammen anslår Mathisen at videoen består av 3000 bilder.

Les alt om nordlys her

Mathisen forteller at han tar bilder av alt mulig, og begynte å eksperimentere med nordlysvideoer for to år siden.

– Nordlyset er jo veldig fascinerende, og et flott motiv for å teste kamera, teknikk, og stillbilder på film.

Etter å ha sett det ferdige resultatet er det vanskelig å argumentere mot akkurat det.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)