Speilet prøver klærne for deg

Er du lei av å bruke timer i prøverommet? Nå kommer speilet som lar deg prøve ut klærne uten å ta dem på deg.

Virtuelt speil
Foto: Chris Veløy

Om du syns det er kjedelig å prøve klær eller syns det er så gøy at du ikke kan få nok, vil dette uansett være redningen din. På CeBit-messa i Hanover demonstrerer Frauenhoferinsituttet i Tyskland sin siste kreasjon, det virtuelle speilet.

Logo og farge

T-skjorta med den logoen og fargen den har i virkeligheten

Foto: Chris Veløy

- Først og fremst tenker vi å selge det til klesindustrien, men i fremtiden kan du kanskje bruke det med et webkamera og din egen pc, forteller David Schneider som er forsker ved Heinrich Hertz-instituttet.

Han står i foran speilet og viser ivrig hvordan t-skjorta han har på seg, endrer farge og mønster etter valgene han gjør i en enkel meny. Plutselig begynner logoen i t-skjorta å bevege på seg. Bare i speilet vel og merke. I den virkelige verden er t-skjorta fortsatt skrikende grønn med en statisk logo.

- Vi trenger en klar farge som gjør at speilet kjenner igjen objektet. Vi valgte grønt fordi grønt ikke er på moten nå, sier Scheider med et smil om munnen og kikker rundt seg i messelokalet på CeBit.

Skjønt begrepet speil er kanskje litt misvisende. Prinsippet bak er det som på godt norsk kalles augmented reality der den virkelige verden og den virtuelle verden blandes på en skjerm. Speilet er altså en avlang skjerm med et kamera over. Datamaskinen som lager speilbildet bruker, videogjenkjenning for å kunne vise nye farger og logoer på t-skjorta på skjermen.

Meny virtuelt speil

Ny farge og logoen velges fra en meny

Foto: Chris Veløy

- På 80-tallet klarte man å tracke biler ved hjelp av videogjenkjenning, men det spesielle med vår teknologi er at vi klarer å gjenkjenne ting som endrer form, som en t-skjorte.

Schneider forklarer at datamaskinene bruker mønsteret på logoen for å gjengi et nøyaktig bilde av personen iført det som ser ut som en helt annen t-skjorte. Den har riktignok samme passform og må inntil videre være av en type som kameraet kan kjenne igjen.

- Hadde det vært mulig å bruke hvilket som helst plagg?
- Vi trenger et mønster. Et kamera med mange megapixler ville klart å se mønster i alle klær, men siden bildet skal gjengis i sanntid, krever det mye mer prosessorkraft enn det som er mulig med de pcene vi har i dag, sier Schneider og legger til: - Kanskje i fremtiden.

Inntil da er det nok først og fremst et artig apparat som gjør at du kan slippe å prøve ulike farger og logoer i klesbutikkene.

Video på t-skjorta

Resultatet er f.eks. en grå skjorte med en tegnefilm på

Foto: Chris Veløy