Hopp til innhold

Sort hull slukte stjerne

Og for første gang har astronomer vært vitne til hendelsen.

Sort hull sluker stjerne

Sånn ser kunstner Amadeo Bachar for seg at hendelsa så ut.

Foto: AFP/Getty

Et supermassivt sort hull i stjernebildet Dragen - 4,5 milliarder lysår fra Jorda - har svelga ei stjerne. Dette i seg selv er ikke spesielt oppsiktsvekkende, men nå har astronomer for første gang observert denne typen hendelse.

– Dette er første gang vi har sett et sort hull gå fra å være stille og rolig til å lage bråk og produsere masse lys og stråling, sier astrofysiker Davide Lazzati til LA Times.

– Dette er helt sykt

Det var Swift-observatoriet som 28.mars plukka opp et plutselig strålingsutbrudd fra et punkt i Dragen. Ikke lenge etter registrerte romfartøyet nok et utbrudd fra samme sted. Før dagen var omme var antallet registererte utbrudd oppe i fire.

Forskerne på bakken som analyserte dataene fra Swift, skjønte fort at de ikke hadde med en vanlig supernova å gjøre - til det var lysene for sterke.

Ashley Zauderer er astronom ved Harvard-Smithsonian-senteret for astrofysikk, og medforfatter av rapporten som omhandler oppdagelsen. Hennes første tanke var "dette er helt sykt".

– Først trodde jeg ikke på det. Jeg ringte en kollega for å dobbeltsjekke dataene mine, lyset var rett og slett for sterkt til at jeg trodde det kunne stemme, sier hun til LA Times.

Forskerne konkluderte med at den beste forklaringa på fenomenet var at de hadde vært vitne til et supermassivt sort hull som rev en stjerne i stykker, og samtidig skjøt ut intense gasstråler.

– Slurper i seg alt som kommer i nærheten

Knut Jørgen Røed Ødegaard forklarer at det i midten av de fleste galakser befinner seg superstore sorte hull - såkalte superslurpere - deres masse varierer fra det tilsvarende noen millioner soler til det tilsvarende flere milliarder soler.

– Disse hullene slurper i seg alt som kommer i nærheten, både gass, stjerner og planeter. En stjerne som kommer for nær vil bli revet i filler, gassen virvles rundt i hullet og går i spiral nærmere og nærmere det kosmiske sluket, forteller han til NRK.no.

Gassen blir underveis i prosessen varma kraftig opp, og skinner dermed sterkere og sterkere. Til slutt forsvinner mesteparten av stoffet inn i hullet, men litt av materien blir skutt vekk langs hullets poler - det er dette som danner de intense gasstrålene

– Det som har vært observert i dette tilfellet er at stoffet fra en stjerne har fôra et slikt superhull, og samtidig gjort at jetstrålene har blitt kraftige i en periode - tilfeldigvis peker en av disse mot Jorda.

Hvert 10.000. år

Astronomene som fikk være vitne til dette var heldige, hadde ikke jetstråla gått rett mot Swift hadde de gått glipp av det.

I tillegg er ikke det at et svart hull sluker en stjerne noen hverdagslig foreteelse.

– Det hender kanskje hvert 10.000. år i en galakse som har en superslurper i sentrum. Men vi vil fortsette å se etter det - nå vet vi i det minste hva vi skal se etter, sier astrofysiker David Burrows, som er hovedforfatter av rapporten, til LA Times.