Hopp til innhold

Solstorm sendt av sted mot jorden

Solen har nettopp sendt ut den kraftigste strålingen på fire år, opplyser NASA.

Nordlys over Lofoten

ARKIVBILDE: En stor solflekk og kraftige eksplosjoner på sola gir en økning i nordlyset. Her Nordlys over Lofoten tidligere i år.

Foto: Eirik Evjen

Den magnetiske aktiviteten på solen er forhøyet i disse dager. Det meddeler USAs romfartsorganisasjon NASA som har registrert en ekstrem mengde av ultrafiolett stråling fra en solflekk, skriver Jyllands-Posten på nett.

En solflekk er et område på solens overflate med en intens magnetisk aktvitet - ca. 5000 ganger kraftigere enn det er på jordens magnetfelt.

Den forhøyede strålingen ble registrert i kveld og har av de britiske, geologiske myndigheter ført til en sjelden advarsel om en forestående solstorm.

Radiosamband kan påvirkes

En solstorm er et uttrykk for en forhøyet magnetisk aktivitet på solen. Det er enorme magnetiske løkker fra sola - med en fart på flere millioner km/t. Disse løkkene utløser kraftige eksplosjoner der store mengder UV- og røntgenstråling sendes ut i solsystemet.

Når UV-strålene når jorden kan teknologi bli ødelagt, og radiosamband kan påvirkes, og i verste fall falle sammen.

4-5 dager senere når selve gasskyen jorda, og denne gir en økning i nordlyset, og kan påvirke navigasjonssystemer, kraftnettet og satellitter.

Solflekk i kraftig vekst

Ifølge NASA er den omtalte solflekken i kraftig vekst, og vil ramme jordens kretsløp natt til torsdag.

Det fører nødvendigvis ikke til problemer. Men i 1972 ødela en slik solstorm telefonlinjer i store deler av den amerikanske delstaten Illinois.

Og i 1989 førte en lignende ”storm” til strømbrudd, som påvirket seks millioner mennesker i den canadiske provinsen Quebec.

Solens aktivitet passerer sykluser, og eksperter fastslår at solen etter en mer stille periode er "våknet opp" på nytt.