Hva sier Rune her?

Snart slipper du kanskje å lure. Norske fysikere har nemlig utvikla et system som kan plukke ut én stemme fra en mengde på mange tusen.

Rune Almenning Jarstein etter å ha dyttet Trond Olsen

Rune Almenning Jarstein er kjent for å være en frittalende keeper, her er det Trond Olsen som får passet sitt påskrevet.

Foto: Hansen, Alf Ove / Scanpix

Norskutvikla AudioScope er en god nyhet for nysgjerrigperer og en tilsvarende dårlig en for løsmunna personer i offentligheten.

315 mikrofoner

Fysikerne Morgan Kjølerbakken og Vibeke Jahr har utvikla et system som består av 315 mikrofoner og ett vidvinkelkamera. Mikrofonene er festa i en sirkel over området lyden skal fanges opp fra, og synkronisert med kameraet som kan zoome inn hvor som helst på området.

Dermed kan man zoome inn på området man vil hente lyd fra, og AudioScope-programvaren vil regne ut tida lyden bruker på å nå hver enkelt mikrofon. Hvert lydspor blir så digitalt korrigert så de blir synkronisert med området du vil høre lyd fra.

Se hvordan Audio Scope fungerer i praksis:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hører tyggisboble smelle

– Hvis vi korrigerer lyden vi får inn gjennom tre mikrofoner får vi et tre ganger så sterkt signal, forteller Kjølerbakken til New Scientist.

315 mikrofoner fører altså til at man får et 315 ganger så sterkt signal, noe som gjør at man kan høre ei tyggisboble smelle på en fullsatt Lakers-kamp.

De norske fysikerne jobba opprinnelig med sonarteknologi da de begynte å arbeide med AudioScope. Nå har Kjølerbakken og Jahr starta et firma - Squarehead Technology - som skal utvikle patentet videre.

TV-sport er et naturlig marked for AudioScope, og de to fysikerne har allerede jobba med både basket- og fotballag for å teste det ut. Kjølerbakken sier at tilbakemeldingene har vært gode, selv om enkelte spillere naturlig nok har uttrykt skepsis.

Squarehead lanserer i tillegg konferanserom, klasserom, auditorier og styrerom som naturlige arenaer for AudioScope.

Vibeke Jahr ville ikke uttale seg til NRK om det nye mikrofonsystemet.