NRK Meny
Normal

Snart kan du styre fotballsendingen fra sofaen

Om kort tid kan vi sitte hjemme i stua og være kameramann på fotballkampen. Ved å tagge klipp eller bruke en kontroll kan du selv velge hva du vil se på banen, eller hvilken vinkel du skal se kampen fra.

I fremtiden kan du styre fotballkampen med virtuelle kamera.

SE VIDEO: Teknologien gjør at flere personer kan skifte vinkel på skjermen, uten at dette ødelegger for andre.

– Alle kan velge hvilken spiller man vil følge gjennom kampen, eller se det siste målet fra en annen vinkel. Med dette systemet kan alle få en interaktiv opplevelse, sier Phd-student ved Universitetet i Oslo (UiO), Vamsidhar Reddy Gaddam, til NRK.

Kan være i bruk innen fem år

I dag bruker trenere og spillere enormt mange timer i etterkant av en kamp til å se gjennom videoopptak. Det er tidkrevende og upresist, for bildene viser ofte kun det som skjer rundt ballen.

utvikler-fotball

Phd-student ved Universitetet i Oslo, Vamsidhar Reddy Gaddam, sier alle kan få en interaktiv TV-opplevelse med det nye systemet.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Forskere har nå utviklet et analysesystem i samarbeid med Norges Fotballforbund. Ved hjelp av fem virtuelle kameraer lages et bilde som minner om TV-bildet, og med en håndkontroll kan man med få sekunders forsinkelse selv styre kameraene.

Gaddam, som er en av utviklerne, forventer at systemet kan være i bruk i norske hjem innen fem år.

– Det vil være som å bruke Youtube, bare at man kan klikke på skjermen og velge hvor man vil se på banen. Det vil også være mulig å bruke en vanlig manuell kontroll som man kobler til pc-en.

Bruker teknologien aktivt

Oppløsningen på programmet er foreløpig ikke så god som på TV, men utviklerne forventer å ha minst 25 kamera når systemet er ferdig.

– Da vil oppløsningen være veldig bra, sier Gaddam.

Teknologien gjør også at flere personer kan styre kameraene, uten at det ødelegger for andre.

– Hvis 1500 personer skal styre, trenger man ikke 1500 kameraer, sier han.

Fotballaget Tromsø IL bruker allerede systemet aktivt.

– Vi får se kampen fra andre vinkler og kan markere klipp som er viktige, sier sportssjef i Tromsø IL, Svein Morten Johansen, til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

virtuelle kamera

Ved hjelp av fem virtuelle kameraer lages et bilde som minner om tv-bildet, og med en håndkontroll kan man med bare få sekunders forsinkelse selv styre kameraene.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Skal avsløre alt spilleren gjør

Neste ledd i utviklingen av systemet er å koble kameraene til et ZXY-belte som allerede brukes av flere fotballag i Norge.

Spillerne har beltet rundt magen, og det inneholder måleutstyr og sensorer som avslører alt de gjør på banen.

– Ved å koble ZXY-dataene til kameraene kan vi se mer av hva som skjer i en kamp, sier 1.-amanuensis ved Institutt for idrett ved Universitetet i Tromsø, Svein Arne Pettersen, til NRK.

Se hele reportasjen om det nye interaktive systemet i Schrödingers katt kl. 20.25.