NRK Meny
Normal

Snart kan du «mute» kollegene

Norsk firma vil fjerne støyen fra kolleger som plaprer i telefonen.

Interior Of Busy Architect's Office With Staff Working Interior Of Busy Architect's Office With Staff Working

Synes du det er plagsomt med kolleger som snakker høyt i telefonen? Du er ikke alene.

Foto: Monkey Business Images

– Vår ide er å absorbere den menneskelige stemmen, sier Lars Gjølme i firmaet Voico.

– Vi er en gjeng som studerte ved NTNUs entreprenørskole sammen. Der jobbet vi 4-5 personer i små rom og alle snakket i telefonen samtidig. Støyen og distraksjonen utløste ideen.

Prinsippet med støykansellering er i utgangspunktet ikke ny. Kanskje har du allerede hodetelefoner som fjerner bakgrunnsstøy som du bruker når du flyr. Enkelte flyselskap har denne typen teknologi i hele kabinen for å spare passasjerene for støy. Det finnes også biler hvor hjul- og vindstøy blir fjernet med samme teknologi.

Ved å bruke en høyttaler til å sende lydbølger i motfase, kan man ta bort lyd - også en menneskestemme. To lydbølger på samme frekvens, men snudd 180 grader, blir antilyd. Lydbølgene utlikner hverandre og lyden blir borte.

Det er åpenbart et marked for denne typen støyfjerning. På Technoport-messa i Trondheim nylig vant ideen 250.000 kroner til utvikling.

Voico

Lars Gjølme, Charlotte I. Sørensen og Torgeir Aadland kunne ta med seg 250 000 kr fra Technoport i forrige uke.

Foto: Wil Lee-Wright

– Vi sikter først og fremst på headsett til telefon og bruk i åpne kontorlandskap, sier Gjølme.

Høyere sykefravær i kontorlandskap

Flere undersøkelser viser høyere tall for sykefravær når mennesker jobber i åpne kontorlandskap. I en svensk undersøkelse rapporterer mange at en av stressfaktorene i åpne kontorlandskap er kollegers telefonbruk. (Se faktaboks)

– Totalmengden av ukontrollerbar støy er en årsak til stress - og stress er i seg selv en stor årsak til sykefravær. Det sier psykolog og førsteamanuensis Knut Inge Fostervold ved psykologisk institutt i Oslo.

Hemmelig teknologi

Voico jobber med patenter på sine løsninger og kan ikke gå i detaljer om hvordan det tekniske utstyret skal fungere, sier Lars Gjølme.

– Vi tar i bruk en kombinasjon av flere akustiske hjelpemidler. Med en lydabsorberende enhet kan vi dempe lyden av stemmen og hindre at den sprer seg i omgivelsene. Både den du snakker med på telefonen og du selv vil høre samtalen helt normalt.

Målet er at de eller den du deler kontorpult med ikke skal høre noe av samtalen. Ingen skal trenge å gå på stillerom for å ta en telefon.

Sound wave illustration

Lyd er trykkvariasjoner (svingninger, lydbølger) som fremkaller hørselsinntrykk. (def.: Store Norske Leksikon)

De unge entreprenørene allerede er i dialog med firmaer som lager headsett for telefoner. Bedrifter med åpne kontorlandskap har også meldt sin interesse.

Pengene de vant går til å utvikle en prototype. I neste steg er det forhåpentligvis mulig å slippe å høre private samtaler på bussen eller andre steder i det offentlige rommet også. Det er det nok også mange som ser fram til.