Smartmobiler skaper problemer for Wikipedia

Mobile brukere har ikke den samme dug­nads­ån­den som kjenne­teg­ner enga­sje­men­tet på det brukergenererte nettleksikonet Wiki­pe­dia. Det kan skape hodebry for Wikipedia i fremtiden.

Illustrasjonsfoto av Wikipedia

Mobile brukere bidrar ikke like mye på det brukergenererte nettleksikonet Wikipedia som det brukere fra datamaskiner gjør. Det kan by på problemer for nettstedet. Illustrasjonsfoto.

Foto: GARY CAMERON / Reuters/NTB Scanpix

«Wikipedianere» – folk som skriver og redigerer oppslagene i Wikipedia – har gjort nettleksikonet til en kilde til informasjon for mange. Samtidig har markedet for smartmobiler vokst sterkt de siste årene og disse dingsene har overtatt mange av oppgavene det var naturlig å bruke en PC til.

Stadig mer innhold konsumeres på smartmobiler, men ifølge Wikipedia-gründer Jimmy Wales finnes ikke den samme dugnadsånden hos mobile brukere på Wikipedia. Det byr på problemer for verdens største nettleksikon, melder den danske avisen Jyllands-Posten.

– Fremtidens Wikipedia står overfor noen utfordringer som ikke fantes da vi startet opp i begynnelsen av 2000-tallet, sa Wales da han talte under den danske festivalen «Internett Week» i byen Aarhus mandag.

Wales fortalte blant annet om hvordan Wikipedia blir brukt i dag og hvordan han håper at det vil bli brukt i fremtiden.

– Brukes også i diskusjoner over middagsbordet

Festivalen hyller nettet og har som mål å styrke nettverket blant entreprenører og presentere ny teknologi.

– I dag betyr smartmobiler veldig mye for bruken av nettet. Det gir oss både noen nye muligheter og utfordringer, sa Wales.

Han sa at mobile brukere bidrar lite til nettleksikonets artikler og at det er et problem fordi Wikipedia bygger – nettopp – på at brukerne bidrar med informasjon. Wales sier imidlertid at nye muligheter også følger med inntoget av smartmobiler:

– Wikipedia er en naturlig følgesvenn på mobilen. Den er god å bruke i diskusjoner over middagsbordet, så smartmobilene utvider også bruken av vårt nettsted.

Bilen kan talesøke automatisk etter svarene på Wikipedia

Wales fortalte også om hvilke nye løsninger og formater som kan komme i fremtiden. Du sitter i bilen og lytter til de siste nyhetene på radioen. Det høres interessant ut, men du er ikke helt sikker på hva bakgrunnshistorien er.

– Hvem er statsminister i Polen? Du spør høyt i bilen. Svaret kommer raskt ut av bilens høyttalere. Dette svaret har bilen automatisk funnet på Wikipedia, som bilen er koblet til. Dette scenarioet er realistisk i fremtiden, ifølge Wales.

Wikipedia har i dag over 500 millioner unike brukere i måneden og godt over 30 millioner artikler på 287 forskjellige språk.

Jimmy Wales er gründer av det brukergenererte nettleksikonet

Jimmy Wales er gründer av det brukergenererte nettleksikonet. Han tror at mobile brukere kan by på problemer for Wikipedia i fremtiden. Arkivfoto.

Foto: TYRONE SIU / Reuters