Slutt for Philae

I dag slås kommunikasjonen med landingsfartøyet på komet 67P av for godt.

Rosetta

Philae på vei mot komet 67P, sett fra Rosetta.

Foto: ESA

Laster Twitter-innhold

Med denne tweeten kunngjorde ESA at det er slutt, Philae har sendt sine siste data fra komet 67P/Tsjurjumov-Gerasimenko. I dag klokka 11 ble systemet romsonden Rosetta har brukt for å kommunisere med Philae skrudd av for godt.

Rosetta skal spare strøm for å få gjort så mye fornuftig arbeid som mulig i løpet av de neste to månedene. 30. september skal sonden gjøre en kontrollert nedstigning mot kometen, noe som markerer slutten på et 12 år langt oppdrag.

En tilværelse i skyggen

12. november 2014 holdt astrointeresserte verden over pusten mens de venta på det første signalet fra Philae etter nedstigninga mot kometen. Og signalet kom.

– Vi er de første som har lanet på en komet, og ingenting kan endre ved det, sa ESA-direktør Jean-Jackques Dordain da.

Problemet var bare at Philaes landing ble litt mer humpete enn planlagt, noe som førte til at landeren endte opp i skyggen av en skråning. Dermed gikk Philae, som er avhengig av sol for å lade batteriene, inn i dvale etter bare to dager på kometen.

I fjor sommer våkna Philae opp igjen, og kommuniserte med Jorda via Rosetta i 85 sekunder. Siden har det vært stille.

Selv om kontakten med Philae har vært sporadisk sier astrogeolog Hans Amundsen at prosjektet har vært en stor suksess.

– Philae har vært helt fantastisk. Med teknologi fra nittitallet har de klart å lande på en komet, tatt bilder og gjort målinger.

Philae har, med god hjelp av kommunikasjonsavdelingene i ESA og Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, gjort seg populær på Twitter gjennom hyppige oppdateringer. Nå inviterer DLR folk til å ta farvel med den kjøleskapstore roboten med å poste bilder merka #goodbyephilae.

Klokka 17.03 jublet ingeniørene i ESAs kontrollrom etter å ha fått signal fra Philae fra overflata av kometen 67P/Tsjurjumov-Gerasimenko, 500 millioner kilometer unna jorda.