NRK Meny
Normal

Sliter med å gi bort 65 millioner

Google er åtte måneder på overtid med stor teknologikonkurranse.

Illustrasjonsbilde Google
Foto: MARY ALTAFFER / Ap

I 2008 feira Google sin tiårsdag. Det styrtrike dataselskapet markerte anledninga med å dra igang konkurransen Project 10x100 , som gikk ut på å komme med idéer til hvordan teknologi kan forandre verden til det bedre. De kunne lokke med en gulrot i form av 65 millioner kroner (10 millioner dollar) som skulle deles mellom fem vinnere.

150 000 bidrag

Konkurransen fikk inn hele 150 000 bidrag, og Google plukka så ut 16 finalister som folk kunne stemme på. Men der stoppa det også opp, avstemninga ble avslutta i oktober i fjor, og over åtte måneder senere har nettgiganten fortsatt ikke offentliggjort noen vinner.

Enkelte indikasjoner tyder på at Google har lagt prosjektet på is. Mailer sendt til Project 10x100 kommer i retur, og Wired.com melder at Googles presseavdeling ikke besvarer spørsmål knytta til konkurransen.

Google starta så smått i en garasje i California i 1998. I løpet av de tolv årene som har gått, har de vokst til å bli nettets suverent største søkemotor, alene ansvarlig for over halvparten av alle nettsøk i verden. Den siste tiden har Google vært i medias søkelys på grunn av bråket rundt Kinas sensur av søkemotoren .

Firmaet er også ansvarlig for tjenester som fotoredigeringsprogrammet Picasa , nettleseren Google Chrome , eposttjenesten Gmail , det sosiale nettverket Google Buzz , og mobiltelefonoperativsystemet Android .

Ingen pengeproblemer

Det er sannsynligvis ikke pengemangel som gjør at konkurransen trekker i langdrag. Google rapporterte inntekter på 6,77 milliarder dollar i årets første kvartal, noe som tilsvarer ca. 43 milliarder norske kroner. Premiesummen er for lommerusk å regne i denne sammenhengen.

I tillegg har de allerede lagt ned masse arbeid i å koke de 150 000 innsendte bidragene ned til 16 finalister. Alt som nå gjenstår er å offentliggjøre de fem vinneridéene og organisasjonene som får penger til å sette dem ut i praksis.

Overvåke folkemord

Daniel Meyerowitz har lagd et system for å overvåke pågående folkemord og å avsløre nye som er i emning. Han er en av de 16 finalistene i konkurransen, og har ikke hørt et ord fra google på ni måneder.

– Folkemord og andre presserende problemer fortsetter ufortrødent videre, men det ser det ikke ut som om Project 10x10 gjør, forteller Meyerowitz til Wired.com .

– År etter timeplanen, ni måneder etter at de beklaga sin siste forsinkelse. Hvor vanskelig kan det være å gi fra seg 10 millioner dollar? Tydeligvis vanskeligere enn det Google klarer å håndtere, fortsetter Meyerowitz.

Men Google sier foreløpig ingenting.