NRK Meny
Normal

Slik ser månens bakside ut

Enorme mengder med bilder og datamateriale som er sendt fra romsonder de siste fem årene, har gitt forskere mulighet til å sette sammen et utrolig detaljert kart av månens hemmelighetsfulle bakside.

Unike Nasa-bilder av månens bakside

Siden månen har bundet rotasjon, roterer den slik at den alltid vender samme side mot jorden. Dens bakside var derfor lenge et mysterium. Man antok lenge at de to sidene var like, men bilder fra romsonder tatt de siste årene har vist noe annet.

Etter fem år med kartlegginger har forskere fra NASA klart å danne seg et unikt bilde av månens bakside.

Akkurat som den siden som er synlig fra Jorda, går baksiden også gjennom forskjellige månefaser, men terrenget har vist seg å være helt forskjellig.

Mangler «havene»

Baksiden har svært få av de store mørke slettene som er så iøynefallende når man ser månen fra Jorda, og som man før trodde var hav. I stedet er baksiden dekket av et nesten sammenhengende, lyst fjellområde med svært mange nedslagskratre, blant dem Sydpol-Aitkenbassengetsom, som er det største kjente i solsystemet.

Baksiden ble for første gang fotografert da den sovjetiske Luna 3-sonden i 1959 svingte seg rundt månen og sendte tilbake noen kornete bilder. Nøyaktig 50 år senere ble den amerikansk romsonden Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) sendt i bane rundt månen for å utforske og legge forarbeid til nye bemannede landinger.

Siden den gang har LRO sendt tilbake hundrevis av terabyte med data, noe som har gjort det mulig for forskere å lage ekstremt detaljerte og avanserte kart av månens bakside.

Disse kartene ble brukt for å lage bildene som kan sees i videoen over.