NRK Meny
Normal

Tipsene som kan redde deg

I 90 prosent av alle flyulykker overlever en eller flere av passasjerene ombord. Ifølge ekspertene avhenger alt av hva du selv gjør. 

Crash test dummys i flykrasj
Foto: BBC

All statistikk viser at det å fly er en av de absolutt sikreste formene for transport. Likevel er flyskrekk en svært vanlig fobi blant oss mennesker. Og det er ikke det å fly vi er redde for, men vi frykter at flyet skal falle ned. En flyulykke er en alvorlig og ofte fatal hendelse, men selv når et fly krasjer er det i de aller fleste tilfeller overlevende.

Mye kan gjøres

Analyser gjort av britiske og amerikanske forskere viser at en eller flere personer kommer levende fra det i 90 prosent av alle flyulykker. Ifølge ekspertene avhenger alt av hva flypassasjerene selv gjør. De har forsket på alt fra hvor i flyet det lønner seg å sitte til hva en kan gjøre for å berge seg selv hvis et fly krasjer i vannet. 

Totalødelagt fly

- Jeg hørte en høy lyd og nærmest instinktivt krøllet jeg meg sammen med hodet mellom beina, sier Merchedes Johnson. Hun var en av fire som berget livet da American Airlines Flight 965 krasjet i en fjellside i den columbianske jungelen.  Dette er en ulykke det er blitt sagt skulle være umulig å overleve, og ekspertene mener måten Merchedes Johnson krøllet seg sammen på, berget livet hennes.

Gode tips

Flykrasjtrening

Også når et fly krasjer i havet er det ting passasjerne kan gjøre for å redde seg selv.

Foto: BBC

Muligheten til rask evakuering er ofte den viktigste enkeltfaktoren som kan redde liv. Svært ofte begynner flyvrak å brenne etter ulykken, og røyken dreper i løpet av få minutter. Derfor er det ifølge ekspertene, svært viktig å holde seg bevisst etter ulykken og nå nødutgangen før røyken påvirker orienteringsevnen. 

Kollisjonsputer hjelper 

En rekke flyselskaper monterer nå kollisjonsputer i sine seter. Forskning har vist at en kollisjonspute øker overlevelsesraten også ombord i fly. De blåser seg opp i løpet av et millisekund og kan ta av for kreftene kroppen blir utsatt for i selve kollisjonsøyeblikket. Dermed er det større sjanse for at personen unngår alvorlige skader som ellers ville hemmet han eller hun under evakueringen.   Liste over flyselskap som har airbagger