Slik lever havets «mordersnegler»

De har giftige pigger på ryggen og spiser nesten alt de kommer over, inkludert hverandres egg. Den vakre nakensneglen er havets mordersnegl.

– De spiser så godt som alt som lever på havbunnen. Alt fra nesledyr som koraller og maneter til mosdyr og rur som vokser helt opp i fjæra. Noen har til og med spesialisert seg på å spise eggene til andre snegler.

Langs hele norskekysten kan dykkere og andre som tilbringer tid i vannet finne de små, men fargerike nakensneglene. Jussi Evertsen er marinbiolog og forsker ved NTNU, og kanskje den i Norge som kjenner de små dyrene best.

Spiser giftige smådyr

Biolog Jussi Evertsen

Biolog Jussi Evertsen har forsket på nakensnegler i en årrekke.

Foto: Torkild Bakken, NTNU

I norske farvann finnes det i underkant av 100 nakensneglarter, som alle tilhører en gruppe kalt bakgjellesnegler. Som navnet tilsier lever de uten skall, noe som gjør at de ved første øyekast kan virke forsvarsløse blant sultne fisker.

Selv om nakensneglene er trege, myke og fargerike, så har de noen knep i ermet for å forhindre at de blir spist. En eller flere rader med spisse tentakler langs ryggen er en effektiv beskyttelse mot dem som er på utkikk etter en munnfull.

– Når du har gått bort fra et liv med skall, må du finne andre måter å forsvare deg på. Derfor har mange av nakensneglene lange ryggtentakler som er fylt med giftige nesleceller, sier Evertsen til NRK.no.

Og det er nettopp nakensneglenes enorme appetitt som gjør dem i stand til å overleve.

– Mange av dem spiser nesledyr, dyr som i likhet med manetene er fulle av stikkende og giftige nesleceller. Sneglene blir ikke stukket selv, men hvis noen prøver å spise en dem får de seg en ubehagelig overraskelse.

Sneglene har utviklet egne sinnrikt system som gjør dem i stand til å ta opp giftstoffene i maten og transportere dem ut til organer på ryggen.

Både hun og han

I likhet med det eksotiske fordøyelsessystemet har nakensnegler også et noe uvanlig reproduksjonssystem. De er nemlig tvekjønnet, noe som betyr at alle sneglene både har mannlige og kvinnelige kjønnsorganer, såkalte simultane hermafroditter.

– Når to snegler møtes prøver begge å befrukte hverandre, og det lykkes de stort sett med. Først fungerer begge som hanner, og utveksler sperm med hverandre. Så fungerer de som hunner, som gjør dem i stand til å ta opp spermen som ble avgitt.

Eggene legges i store klaser, en overlevelsesstrategi som skal sikre at i alle fall noen av eggene overlever og vokser opp. Nakensneglegg er nemlig yndet mat hos både fisker, krepsdyr og andre nakensnegler.

– Eggene kan enten klekkes ut til planktoniske larver som driver videre med vannmassene for å finne gunstige steder med mye mat, eller ved direkte utvikling der små nakensneglbarn klekkes direkte ut på fødeorganismen, sier Evertsen

– Se etter maten

Nakensnegl Hitra

Hydroider (den blomsterlignende veksten i bakgrunnen) er et godt tegn på at det finnes nakensnegler i området.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Det er undervannsfotograf Nils Aukans tips til dem som vil se noen av noen av norskekystens mest fargerike skapninger. Han er en ivrig dykker, og tok sitt første bilde under vann i 1968.

– Se etter hydroideteppene. Når du har funnet maten så finner du raskt sneglene også.

Ifølge Aukan finner man snegler langs hele kysten helt opp til Svalbard, men hvilke arter du finner varierer mellom sted og tid på året. Han har et tips til alle som skal ut og lete etter de mest fargerike dyrene i norske farvann.

Han advarer allikevel mot å tro at man alltid finner det de leter etter.

– De fleste som dykker i dag svømmer rundt med vidvinkeløyne og tror de ser masse, men de vet ikke hva de ser. Jeg ligger langs bunnen med svømmeføttene i ro og fotograferer snegl etter snegl.