Slik barnesikrer du spillkonsollen

Mange barn spiller voksenspill - vi viser deg hvordan du kan forhindre at ditt barn gjør det.

TV-spill

- Det er veldig vanlig at tiåringer spiller attenårsspill, forteller spillekspert Alf Inge Wang.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

En undersøkelse gjort blant 130 000 barn og unge, viser at det er en sammenheng mellom aggressiv atferd og voldelige dataspill.

Dataspillvold gjør deg aggressiv

- Film, spill og tv-serier har aldersgrenser for å beskytte barn og unge mot upassende innhold, forteller spilljournalist i NRK Rune Håkonsen og presiserer:

- I hjemmet er det foreldre som har ansvaret for å følge med på barnas mediebruk.

Det er ulovlig å selge filmer og kinobilletter til personer under aldersgrensa. Dette er ikke tilfellet med dataspill, men du kan med et par enkle grep kontrollere hvilke spill barnet ditt spiller. Se hvordan her:

Play Station 3

I hovedmenyen, velg (innstillinger) og så (sikkerhetsinnstilling). Velg (bytt passord), og følg instruksjonene på skjermen for å angi et nytt passord.

Når du har angitt passordet kan du begynne å velge hvilke begrensninger du vil sette:

Spill: (innstillinger) > (sikkerhetsinnstilling) > (foreldrekontroll) - Her kan du blokkere spill med høy aldersgrense.

Film: (innstillinger) > (sikkerhetsinnstilling) > (DVD foreldrekontroll) - Her kan du blokkere filmer med høy aldersgrense.

Nett: (innstillinger) > (sikkerhetsinnstilling) > (startkontroll for nettleser) - Her kan du begrense mulighetene for å starte nettleseren.

Play Station Network: (PlayStation®Network) > (kontoadministrasjon) > (Manage Sub Accounts) - Her kan du opprette en hovedkonto, og begrense bruk av chat og den månedlige bruksgrensa for lommeboka i Play Station Network.

Wii

Gå først inn på (system settings), klikk så på den blå pila for å nå (system settings 2). Velg (parental control), og klikk på OK.

Lag så en firesifra PIN-kode, klikk på OK. Nå kan du justere (highest game rating allowed), som bestemmer hvilke spill konsollen skal akseptere.

Bekreft valgene dine med å klikke på (settings complete).

Xbox 360

Gå først inn på hovedmenyen, klikk deg så inn på (family settings) og (console controls). Du får da opp følgende valg:

Game ratings: Xbox 360 leser hvilken aldersgrense hvert spill har. Her kan du bestemme hvilke aldersgrenser maskina aksepterer.

Access to Xbox Live: Her kan du bestemme hvilke live-spill det skal gå an å spille. I tillegg kan du sette begrensinger på barnets venneliste, eller rett og slett fjerne online-mulighetene helt.

Original Xbox Games: Gamle Xbox-spill er ikke koda med aldersgrense på samme måten som nye spill. Her kan du derfor velge om du vil tillate originale Xbox-spill eller ikke.

Set Pass Codes: Her kan du bestemme et passord som sikrer deg at det bare er du som kan forandre disse innstillingene.

- Vær med!

Spillekspert Håkonsen mener foreldre har et klart ansvar for å involvere seg i barnas spillhverdag.

- Folk lar ikke åtteåringen sin se dagsrevyen alene. De bør være like forsiktige med spill.

Håkonsen forteller at undersøkelsen viser at langtidsvirkningene av spillvold er skumle, men at de reduseres kraftig ved at foreldre spiller sammen med barna.

- Det skaper en tryggere ramme, forteller han før han kommer med en oppfordring til alle foreldre med spillende barn:

- Vær aktive. Vær med og spill. Kan du det ikke, så les om det på nettet og lær deg det. Kanskje du begynner å like det selv?