NRK Meny
Normal

Slangegift kan være bedre mot smerte enn morfin

Giften fra svart mamba skal inneholde et stoff som er like effektivt mot smerte som morfin - og ha langt færre bivirkninger.

Dendroaspis polylepis

Verdens raskeste slange kan nå kanskje føye 'verdens beste produsent av smertestillende stoffer' til skrytelista.

Foto: Tad Arensmeier / Wikimedia Commons

Svart mamba er et frykta reptil. Kombinasjonen av å være en av verdens giftigste slanger og den aller raskeste, gjør den livsfarlig for mennesker.

Nå sier en ny rapport at mambaens gift i tillegg til å drepe kan dempe smerte - med langt færre bivirkninger enn det for eksempel morfin fører med seg.

– Nesten uten bivirkninger

Vanligvis bruker den svarte mambaen nervegifta si til å lamme og drepe små dyr sør for Sahara.

Forskere fra Instituttet for molekylær og cellulær farmakologi i Nice fant fram til et protein kalt mambalgin i slangens gift

– Vi testa det på mus, og fant ut at den smertestillende effekten var like sterk som hos morfin, men det hadde nesten ingen av bivirkningene, sier Eric Lingueglia - som har vært med på å skrive rapporten - til BBC.

Hos mus har proteinene vist seg å styre klar av de reseptorene i hjernen som blir påvirka av morfin - dermed unngås kvalmen og pustevanskene som morfinbruk kan medføre.

Bruk av mambalgin fører heller ikke med seg samme risiko for misbruk og avhengighet.

– Må teste mer på dyr

Ifølge Lingueglia virker smerte veldig likt på mus og mennesker, og tester på menneskeceller viser at mambalgin har tilsvarende kjemiske effekt på folk som på mus.

Målet er dermed å sjekke om det virkelig fungerer som smertestillende middel for mennesker, men Lingueglia tar ingenting på forskudd.

– Vi er tidlig i prosessen, og det er vanskelig å si med sikkerhet om dette kan brukes til å lindre smerte hos mennesker. Først må vi teste mer på dyr.

– Svært overraskende

Mambaens gift er en av de mest hurtigvirkende i slangeriket - blir du bitt dør du hvis du ikke får motgift i løpet av få timer. Giften angriper sentralnervesystemet, og fører til pustestopp og muskellammelser

– Det er svært overraskende at mambalgin - som utgjør mindre enn et halvt prosent av alt proteinet i gifta - virker smertelindrende på mus uten å være giftig, til tross for at gifta i seg sjøl er noe av det giftigste vi finner i slangeriket, sier Anne Baron til ABC.

Baron, som også har vært med på å skrive rapporten, presiserer også at det gjenstår mye arbeid, men forteller at det allerede har blitt tatt patent, og at et farmasøytfirma har begynt å utforske mulighetene som ligger i stoffet.