Slange på over ett tonn

Anacondaen med sine 7-8 meter blir bare smågutten. For nå har amerikanske forskere funnet et fossil av en 60 millioner år gammel slange som slår alle rekorder. Med sine 13 meter er slangen den lengste som noensinne er registrert.

Anaconda
Foto: www.colourbox.no

Fossilet, som forskerne har døpt Titanoboa cerrejonensis, ble funnet i en kullgruve nord i Colombia i Sør-Amerika. Forskerne anslår slangen til å ha vært 13 meter og ha en vekt på 1140 kg, og det er et forsiktig anslag ifølge forskerteamet.

Nådd oss til hoftene

- På det bredeste, ville denne slangen ha nådd opp til hoftene på et vanlig menneske, sier geolog David Polly ved Indiana University Bloomington, mannen som påviste fossilet. – Størrelsen er imponerende, men vi gikk et skritt videre og stilte oss sjøl spørsmål: hvor varmt måtte det ha vært på Jorda for at dette krypdyret skulle leve?


Kaldblodig


De er nemlig en viss sammenheng mellom en periode i Jordas alder og størrelsen på de kaldblodige dyra ( Poikiloterm ). Forskerne mener at etter hvert som jordtemperaturen øker, øker også størrelsen på de såkalte poikiloterms.
- Anatomien på en dyreart er et resultat av det miljøet dyrearten oppholder seg i, sier Polly til Nature . – Hvis vi forstår dette samspillet mellom dyr og miljø bedre, vil vi få mer kunnskap om hvordan klimaet påvirker dyrelivet.

Et gigantisk termometer


Forskerne tror at kjempeslangen var avhengig av et varmere klima enn i dag for å overleve. – Middeltemperaturen må nok ha vært 30 – 34 grader Celsius, sier Jason J. Head , paleontolog ved University of Toronto-Mississauga, - Det vi gjorde, var å forvandle slangen til et gigantisk termomoter, sier Jason Head.

Forskerne tror at den tropiske regnskogen i Colombia kan ha hatt et yrende dyreliv – med en slik middeltemperatur. Dette er fem grader varmere enn middeltemperaturen for regnskoger i vår tid.

Regnskogen mot stupet?


- Det utfordrer jo vårt syn på at regnskogen nærmer seg stupet, sier Carols Jaramillo, paleobotaniker ved Smithsonian Tropical Research Institute. – Dersom våre beregninger er korrekte, må vi se nærmere på hvordan regnskogen reagerer på den globale oppvarmingen.