NRK Meny
Normal

Skulle "rydde litt" - vandaliserte 4500 år gammelt monument

Et engelsk oldtidsminne, like gammelt som Stonehenge, ble nesten ødelagt da eieren bestemte seg for å "rydde litt" på eiendommen.

Verneverdige Priddy Circles, like gammelt som Stonehenge, ble "rydda opp" av den nye landeieren.

Priddy Circles i Sør-England, de brune områdene er skader etter arbeidet.

Foto: SWNS.com / SWNS

Bildet over viser Priddy Circles, flere tusen år gamle jordringer som ble laget av førhistoriske innbyggere i England.

Den pensjonerte forretningsmannen Roger Penny (73) kjøpte grunnen hvor oldtidsminnet ligger som en pensjonsinvestering Han hadde en plan om at eiendommen skulle utvikles til en utleieeiendom.

To entrepenører startet på arbeidet, men Penny sjekket aldri med den engelske riksantikvaren English Heritage før de begynte med "opprydningen".

Resultatet ble rettsak og store erstatningssummer.

Fylte igjen deler av monumentet

Kart over Priddy Circles

Kart over de fire sirkelene som utgjør Priddy Circles.

Foto: The Victoria History of the Counties of England, A History Of Somerset, Volume 2.

Enterpenørene skal ha fylt igjen naturlige synkehull som arkelogene mener var viktige da sirkelen ble laget. Arbeiderne hjalp også til med å bygge en mur på eiendommen.

Store landbruksmaskiner ble brukt i dette arbeidet, og traktorene lagde dype hjulspor i det vernede området.

Jordsirkelene kalles Priddy Circles, og ligger i Somerset, sør i England. De skal være fra samme periode som mer berømte Stonehenge, og er en av bare 80 neolittiske monumenter som fortsatt eksisterer i England.

Arkeologene er ikke sikre på hva ringene ble brukt til, men antar at det var et sted for religiøse sermonier.

Roger Penny var klar over at monumentet var vernet, og ga streng beskjed til enterpenørene om at de ikke skulle røre ringen. Det de ikke visste var at deler av monumentet ikke var synlige, og English Heritage fikk aldri muligheten til å gi råd under arbeidet.

Dømt i retten

Penny ble dømt til å betale 10 000 pund i bøter og saksomkostninger. Samtidig ble han dømt til å gi nesten 40 000 pund til restaureringsarbeidet, i følge Daily Mail.

– Disse sirkelene er sett på som noen av de viktigste forhistoriske monumentene i England, og har enormt potensiale for å gi oss kunnskap om den neolittiske perioden, sa David Maunder, aktor i rettsaken.

– Skaden har ført til at et sjeldent neolittisk byggeprosjekt har blitt ødelagt, sa en talskvinne for English Heritage under rettsaken.

Ifølge hans egen forsvarer skal Roger Penny være svært lei seg for at det skjedde.