Skarpere bilder av månespor

NASA bringer oss stadig nærmere landingsfeltene til Apollo-ferdene på månen. Se hvordan astronautenes fotspor går i sikksakk rundt utstyr som står igjen der oppe.

Apollo 17 landingssted

Spor etter månestøvler og kjøretøy er godt synlig på dette bildet av landingsstedet til Apollo 17. Synlig er også landingsmodulen. Måneroveren, som er parkert øst på bildet, ga astronautene Eugene Cernan og Harrison Schmitt mye bevegelsesfrihet.

Foto: NASA/Goddard/ASU

Det er satellitten Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) som har tatt de hittil skarpeste bildene av landingsstedene til Apollo 12, 14 og 17.

Amerikanske astronauter besøkte månen i perioden 1969 til 1972, på ferdene med Apollo 12, 14, 15, 16 og 17.

Fotspor forsvinner ikke der oppe, siden det ikke finnes atmosfære og vind eller vann på månen. Det etterlatte utstyret får naturlig nok stå i fred.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Høyere oppløsning

LRO har også tidligere tatt bilder av disse historiske områdene på månen.

De nye bildene har høyere oppløsning fordi NASA har justert LROs bane rundt månen, som ikke er helt rund, men ovalformet.

– Uten å endre den gjennomsnittlige høyden, gjorde vi banen mer elliptisk, slik at den laveste delen av banen er på den opplyste siden av månen, forklarer John Keller ved NASAs Goddard Space Flight Center.

Hjulspor

Dermed havnet LRO i en enda bedre posisjon for å kikke på sporene. På det nærmeste var LRO bare 21 kilometer over måneoverflaten.

På bildet av landingsstedet til Apollo 17 kan vi tydelig se hjulsporene etter måneroveren som astronautene kjørte rundt med der oppe.

Disse skiller seg fra fotsporene, fordi de nye bildene gjør det mulig å se de doble hjulsporene som skarpe parallelle linjer på måneoverflaten.

Apollo 12 landingssted

Disse sporene ble laget i 1969 av astronautene Pete Conrad og Alan Bean, de tredje og fjerde menneskene som satte beina på månen. Den lyse L-formen er kabler fra den sentrale Apollo Lunar Surface Experiment Package til to av instrumentene. De er så synlige fordi de reflekterer mye lys. De to astronautene dekte hele dette området til fots. I tillegg til alt utstyret bar de også 32 kilo med måneprøver.

Foto: NASA/Goddard/ASU
Apollo 14 landingssted

Det var astronautene Alan Shepard og Edgar Mitchell som lagde disse sporene under to spaserturer på månen, ved landingsstedet til Apollo 14, i 1971. Landingsmodulen er også synlig.

Foto: NASA/Goddard/ASU