Hopp til innhold

Skal undersøke verdens dypeste hav

En ny type bemannet miniubåt skal de neste årene på oppdagelsesreise ned i de dypeste gropene i våre fem verdenshav.

Virgin Oceanic

Virgin har utviklet denne miniubåten som skal ta med blant andre Sir Richard Branson til verdens dypeste havgroper.

Foto: Virgin Oceanic

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Virgin Oceanic

Sir Richard Branson (t.h.) og Chris Welsh skal gjøre de fem dykkene.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Miniubåten Virgin Oceanic ble lansert denne uken. Med en pilot ombord skal den gjøre dykk i de dypeste delene av våre fem verdenshav. Det første dykket skjer på bunnen av Marianergropen i Stillehavet som er 11000 meter dyp senere i år. Fire dykk til er planlagt de neste to årene.

Nybrottsarbeid

- Dette vil utvide rekkevidden til menneskenes utforsking av planeten vår. Gjennom den nye teknologien blir mulighetene til å forstå økosystemene større, vi vil også kunne få større kjennskap utfordringene verdenshavene står overfor, sier Sir Richard Branson til boingboing.net.

Branson eier firmaet Virgin som står bak Virgin Oceanic. Han ble adlet for sin innsats innen entreprenørskap i 1999.

Branson er nå en av pilotene som skal stå for de fem dykkene. Han skal være med i miniubåten ned i Puerto Rico-gropen i Atlanterhavet, som er over 8000 meter dyp.

Google er med på reisen

Challenger-dypet i Marianergropen har tidligere blitt utforsket av den bemannede undervannsbåten Trieste, dette dykket skjedde i 1960. Men flere av vår blå lunges dypeste groper er ikke kartlagt i detalj av ubåter med mannskap ombord.

Virgin Oceanic har Google med på laget når de setter igang med sine oppdagelsesferder i havet.

- Google vil rapportere fra dykkene blant annet ved hjelp av sin kart-teknologi. De vil dele oppdagelser og film fra oppdagelsesreisene med verden.

- Får stjerner i øynene

Jordkloden

Jorden består av mye vann, men svært lite av dette er utforsket.

Foto: Arkiv / Scanpix

Havdypene i verden er generelt svært lite undersøkt, det gjelder også områdene utenfor vårt eget land. Forskere som er i gang med å kartlegge havbunnen her blir begeistret når de hører om Virgin Oceanic og de planlagte dykkene.

- Dette høres helt fantastisk ut. Havbiologer får stjerner i øynene av å høre om slike prosjekter. Det er veldig spennende å få vite mer om hva som finnes på de store havdypene, vi vet alt for lite i dag, sier Lene Buhl Mortensen som er seniorforsker på Havforskningsinstituttet.

- Rare skapninger

Buhl Mortensen forteller at det er svært kaldt på så store dyp, og det er også et enormt trykk og svært langsom sirkulasjon. Hun skulle gjerne blitt med på oppdagelsesferd i de dypeste havgropene i verden.

Lene Buhl Mortensen

Lene Buhl Mortensen sier det store trykket gjør det helt spesielt i de dype havgropene.

Foto: Havforskningsinstituttet

- Det er helt spesielt der nede. Trykket gjør det finnes mye merkelig her, som fisker med lange, tynne finner, og andre geleaktige rare skapninger.

På så store dyp kan man også finne arter som blir veldig gamle.

Buhl-Mortensen jobber sammen med sin mann, Pål som også er seniorforsker, i kartleggingen havbunnen utenfor Norge. Han sier undersøkelsene Virgin Oceanic skal gjøre, kan ha betydning for å øke forståelsen av havsirkulasjonen i de store dypene.

Skal DNA-teste partikler

- Det er nyttig å få bedre kjennskap til hva som lever i dypene, det vil gi oss informasjon vi kan bruke til å vurdere hvilken effekt endringer i temperaturer i vannet har.

Miniubåten vil ta med seg store menger vann opp fra dypene. Vannet skal filtreres slik at man kan skille ut partikler som skal DNA-testes av mikrobiologer. De vil se etter nye organismer og potensielt gunstige enzymer eller gener.