NRK Meny
Normal

Skal forske på nordlyset

Et topp moderne og flunkende nytt observatorium står nå klart på Svalbard for å avsløre nordlysets hemmeligheter. 

Nordlys
Foto: UNIS

Mandag 18. februar åpner det som trolig er verdens mest avanserte forskningsstasjon for nordlys. Tolv kilometer fra Longyearbyen står et helt nytt senter klart, og dermed får den gamle forskningsstasjonen i Adventdalen sårt tiltrengt avløsning.

Får overblikk

Observatoriet bærer navnet til Kjell Henriksen, mannen som startet nordlysforskningen i Adventsdalen, og samler forskere fra en rekke land. De vil gjerne finne svar på hvordan disse enorme energiutladningene kommer i stand og på hvilken måte de påvirker klimaet på jorda.

- Med disse instrumentene kan vi ha overblikk over nordlysaktiviteten på hele himmelen, forklarer førsteamanuensis ved UNIS, Dag Lorentzen. 

Fritt for kunstig lys

I det nye observatoriet er det installert en 360 graders linse som fanger alt som skjer på himmelen. Og siden observatoriet er bygget oppe i fjellsiden utenfor Longyearbyen, slipper forskerne å bli forstyrret av kunstige lyskilder når de skal studere naturfenomenet. 

Per i dag skjønner de ikke helt hva som produserer den enorme energimengden som må til for å holde de fysiske prosessene over nordområdene i gang, men nå er altså håpet at det nye observatoriet vil hjelpe dem å finne flere svar.

SE: Nytt Nordlysobservatorium på Svalbard

SE OGSÅ: En fontene av luft

Kontrollrommet Nordlysobservatoriet

Forskeren har allerede begynt å ta i bruk kontrollrommet på det nye observatoriet.

Foto: Sverre Krüger / NRK