Hopp til innhold

Sjekk ut mikrometeorittene

Jorda kryr av mikrometeoritter - her kan du se noen av dem.

Meteoritter kommer i mange former og fasonger. Hvert døgn faller det omtrent hundre tonn kosmisk materiale ned på Jorda, det aller meste i form av mikrometeoritter.

Bare i Norge faller det ned rundt 2,5 kilo med stjernestøv - meteoritter på størrelse med sandkorn - hver eneste time

– Let der du er

Jon Larsen reiser verden rundt for å lete etter mikrometeoritter, men man trenger ikke nødvendigvis å dra til fjerne himmelstrøk for å finne utenomjordisk materiale.

– Du kan lete der du er, de detter ned jevnt fordelt over hele kloden. Trondheim eller en øde øy i Asia - det spiller ingen rolle, sier han til NRK.no.

Vi har ikke helt kontroll på mikrometeorittenes opphav - dette er en forholdsvis ny vitenskap - men vet i hvert fall hvor mange av dem kommer fra.

Noen kommer fra støvskyen solsystemet vårt stammer fra, noen kommer fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, og noen kommer som et resultat av meteorittnedslag eller -kollisjoner.

Kvalifiserte gjetninger

Noen av bildene i bildegalleriet viser bekrefta mikrometeoritter. Men de fleste vet vi ikke hvor stammer fra - sannsynligvis er noen fra Jorda, og noen er utenomjordiske.

– Vi må benytte oss av kvalifiserte gjetninger, det er ikke mulig å skille jordisk og utenomjordisk materiale bare ved å se på det, forklarer Larsen.

Han forteller at det er gjort veldig få sammenlignende analyser på mikrometeoritter.

– Det er ingen som systematisk har gjennomgått og dokumentert mikrometeoritters utseende. Jeg har starta på den jobben, og ambisjonen er å lage et mikrometeorittatlas etter hvert.

Vil du lære mer om mikrometeoritter? Se Meteorittkveld på NRK1 klokka 19:45.