NRK Meny
Normal

Sex-fikserte hannfugler aldres raskere

Superseksuelle hannfugler blir tidligere utbrent, og det kan gi kunnskap om sammenhengen mellom evolusjon og alderdom.

Kravetrapper

Hannkravetrapperen, slik den ser ut når den skal imponere det motsatte kjønn.

Foto: AlphaGalileo

Kravetrapperen lever i ørkenområder rundt ekvator, og har en av de mest ekstravagante metodene for å sjekke damer. De bruser med fjærene og tøffer seg for hunnfuglene i arten.

Ny forskning viser at de kravetrappene som er mest intense i parringsdansen, blir tidligere eldre og når sin seksuelle topp før sine mer avslappede rivaler, melder nyhetsbyrået Alpha Galileo.

Sæden med høyest kvalitet

Hannfuglene bruker halve året på å kurtisere damene som tilfeldigvis skulle spankulere forbi. Forskningen viser også at de største spradebassene også produserer sæden med høyest kvalitet.

Dette tærer også på hannkravetrapperne. De mest aktive begynte tidligerer å produsere ejakuleringer som inneholdt misformede og døde sædceller.

– Dette er fugleverdens svar på posører som henger rundt barer og nattklubber hver helg, sier forfatteren av studien, Dr. Brian Preston fra Universitet i Bourgogne i Frankrike.

Selv etter at fuglene ble utbrent, fant forskerne ut at parringsdansen fortsatte like intenst som før.

Kan forklare biologisk aldring

Brian Preston mener kravetrapperens oppførsel kanskje kan forklare hvordan biologisk aldring har blitt tilpasset gjennom evolusjon.

– Biologisk aldring har alltid vært et evolusjonsmessig mysterie, siden naturlig utvelgelse ville sørget for å luke vekk genene som var ansvarlige for sviktende deler av kroppen over lang tid.

Forskeren mener at det viktigste er at man klarer å spre genene sine. Da spiller det ingen rolle om kroppen blir utslitt når du er gammel.

– Kravetrapperen viser at overaktiv seksuell oppførsel tidlig i livet fører til en tidligere kollaps av kroppen.

Han mener at dette kan hjelpe med å forklare hvordan seksuell utvelgelse er med på å bestemme hvor fort og hvordan vi eldes.

– Jo flere barn, dess tidligere død

Petter Bøckman

Zoolog Petter Bøckman

Foto: Privat

Alle skapninger har en viss mengde ressurser. Dyr som har kortere levelalder har også kortere tid på seg til å sette mange barn på jorden, og dette koster.

– Noen hannfugler mister store deler av kroppsmassen når det er parringssesong, så det koster å lage kjønnsceller, sier zoolog Petter Bøckman.

Han mener mekanismene bak de overaktive kravetrapperens tidlige bortgang er enkle.

– Jo flere barn du produserer, dess tidligere dør du.

Mennesker ligger midt på treet i denne sammenligningen

– Vi har ganske god tid på oss til å få barn, og har dermed større slingringsmonn. Vi må ikke være veldig aktive i korte perioder, avslutter Bøckman.