Hopp til innhold

Se unik timelapse-video av Sola

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Se tre års solaktivitet korta ned til fire minutter.

Det er tre år siden NASAs Solar Dynamic Observatory ble sendt i bane rundt Jorda for å eksaminere Sola på en måte som ingen satellitter har gjort før.

Hvert tolvte sekund tar SDO bilde av vår nærmeste stjerne i ti forskjellige bølgelengder. Videoen over er satt sammen av to bilder fra hver dag gjennom de siste tre åra.

Legg spesielt merke til følgende hendelser i videoen:

  • 00:30:24 - Delvis måneformørkelse
  • 01:11:02 - X6.9 Solstorm - foreløpig det kraftigste i denne syklusen (9. august 2011)
  • 01:28:07 - Lovejoy-kometen (15. desember 2011)
  • 01:51:07 - Venuspassasjen (5. juni 2012)
  • 02:28:13 - Delvis måneformørkelse

– Revolusjonerende

– SDO har revolusjonert vår mulighet til å studere dynamikken på Sola. SOHO-satellitten som jeg jobba med på NASA tok slike bilder hvert 15. minutt, med SDO får vi bilder hvert 12. sekund sånn at vi kan se de raske forandringene, noe vi ikke klarte å fange opp på samme måte med tidligere satellitter, sier Pål Brekke ved Norsk Romsenter til NRK.no.

Videoen viser ei sol med en aktivitet som helt tydelig varierer og øker fram mot solmaksimum.

I tillegg kan vi så vidt se at Sola tilsynelatende varierer i størrelse, dette skyldes at avstanden mellom SDO og Sola varierer.

Denne størrelsesforandringa er bemerkelsesverdig liten hvis vi tar farta på de involverte objektene i betraktning - SDO går i 11.000 kilometer i timen rundt Jorda, mens Jorda går i 67.000 kilometer i timen rundt Sola.

Ser både Venus og Jorda

– SOHO var plassert i en bane som holdt den mellom Jorda og Sola, mens SDO går i bane rundt Jorda. Dermed vil Jorda av og til skygge for Sola, noe man ser to ganger i løpet av filmen.

Brekke forteller at også Venus kommer inn foran solskiva på et bilde i filmen, men at man for å få med seg dette må trykke på pause og hoppe ett og ett bilde fremover.

Astronomer har stor glede av SDO-bildene,og gjennom økt kunnskap om årsakene bak solstormer og koronamasseutbrudd håper NASA å bli enda bedre til å forutse hvordan romværet blir.