Hopp til innhold

Se solsystemet i 3D

NASA lanserer "Eyes on the Solar System" - den nye nettapplikasjonen lener seg tungt på spillteknologi.

Eyes on the Solar System

Astronomiinteresserte har fått et nytt leketøy - Eyes on the Solar System.

Foto: NASA

Nå har Google Earths interplanetariske motstykke kommet. Eyes on the Solar System er et interaktivt NASA-nettsted som lar deg utforske solsystemet fra sofakroken.

I tillegg til å utforske planetene og deres baner kan du følge faktiske NASA-ferder, både de som er gjennomført og de som så vidt er i gang.

Bli med Cassini til Saturn

Eyes on the Solar system er gratis og nettleserbasert, og bruker spillmotoren Unity som grunnlag for den utenomjordiske 3D-opplevelsen.

Du kan bevege deg fritt gjennom solsystemet for å se nærmere på nøyaktige modeller av Sola, asteroider, og planetene og deres satellitter.

Eller - du kan bli med på NASA-fartøyenes spesifikke romferder. Alternativene er mange: Bli med Cassini til Saturn, følg New horizons ferd mot eksplaneten Pluto, eller heng deg på Dawn på vei til asteroiden Vesta.

Sånn fungerer Eyes on the Solar System:

Dra hvor som helst - når som helst

– Dette er første gang folk har muligheten til å se samspillet mellom verdensrommet og våre fartøys ferder i realtid, uttalte NASAs Jim Green på en pressekonferanse.

Eyes on the Solar System har en funksjon som gjør det mulig å velge på hvilket tidspunkt i historien du vil hoppe inn i det virtuelle verdensrommet, for så å følge hendelser og ferder i deres korrekte omgivelser.

– Denne applikasjonen demonstrerer NASAs vilje til å dele sin vitenskap med omverdenen, sa Green i Washington.

– Svært spennende

Knut Jørgen Røed Ødegaard har så vidt fått testa nyvinninga fra NASA, og liker det han ser.

– Dette er en flott måte å lære om solsystemet på og det er ikke minst svært spennende å følge noen av de mest aktuelle romsondene og prosjektene på sine ferder mot målet, sier han til NRK.no.

Ødegaard har selv planetariumsprogram som kan gjøre noe av det samme som Eyes on the Solar System, med ett viktig unntak.

– Her kan vi følge romsonder og lignende, det er virkelig noe som gjør den type ferder mer forståelige for folk.

– Alt som kan gjøre verdensrommet mer tilgjengelig kan hjelpe på å øke interessen for astronomi og kanskje også for realfagene generelt. Her får vi faktisk sett Solsystemet på en helt ny måte og fra en helt ny vinkel.