NRK Meny
Normal

Se dumboblekksprutens grasiøse ballett på 2000 meters dyp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Langt nede under havoverflaten utfører dumboblekkspruten sin vakre dans.

Langt nede i dypet utenfor USAs vestkyst fanget forskerkameraet inn denne bleke blekkspruten med kallenavnet «dumboblekksprut». Navnet har den fått på grunn av sine to ørelignende finner.

En undervannsrobot med et kamera om bord, dykket ned til over 2000 meters dyp, og forskerne ved University of Washington fikk en mulighet til studere disse sjeldent sette blekksprutene nærmere, melder Daily Mail .

Kaldt og mørkt

Denne blekkspruttypen lever sitt liv på rundt 3000 – 4000 meters dyp, men den kan også gå helt ned til 7000 meter. Utenfor Oregon i det nordøstlige Stillehavet lever disse dumboblekksprutene (Grimpoteuthis bathynectes) nær hydrotermale ventiler på en undersjøisk vulkanrygg.

Les også:

Vanntemperaturen kan synke til 2 grader på så store havdybder som dette, og blekksprutene kan bare overleve på grunn av det oppvarmede vannet rundt de undersjøiske vulkanene.

Dumboblekksprut på 2000 meters dyp

Dumboblekksprut på 2000 meters dyp.

Foto: University of Washington / © RSNOOI/Youtube

Som de fleste dyr på dybder som dette, har de ingen pigmentering. Farger har ingen hensikt her i disse mørke omgivelsene. Hit kan ikke sollyset trenge ned, og blekksprutene har bare begrenset syn. De store øynene fanger kun opp bioluminescerende blink, det vil si utstråling av synlig lys fra levende organismer rundt dem.

Enormt trykk

Nede på havbunnen, på opptil 7000 meters dyp, roter de i sanden etter ormer, muslinger, hoppekreps og andre krepsdyr.

Blekksprutene forflytter seg ved å suge inn vann gjennom en trakt og så støte det ut igjen med stor kraft. Slik fyker blekkspruten bakover etter jetprinsippet.

Vi vet ikke så mye om disse skapningene fordi forholdene gjør forskning vanskelig. De fleste undervannsbåter ville ha blitt klemt sammen som en brusboks under en traktor på grunn av det enorme trykket.

Les også:

Forskerne fra University of Washington tok disse bildene i 2005, men det er først nå denne videoen er blitt frigitt. Se flere bilder fra ekspedisjonen til de undersjøiske vulkanene HER .