Hopp til innhold

Se de første "nærbildene" av Pluto

I kveld har den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa offentliggjort de første bildene fra den tidligere planeten Pluto, nå en dvergplanet, etter at den ble fotografert fra rommet i går. Følg overføringen direkte her.

Overflate av Pluto.
Foto: NASA

Bildene viser blant annet et gigantisk fjellområde rundt Plutos ekvator, der fjellene rager opptil 3500 meter over den islagte overflaten. Disse fjellene ble trolig dannet for rundt 100 millioner år siden, og er i forhold til solsystemets alder, svært unge. Solsystemet har trolig en alder på over fire milliarder år.

– Dette er en av de yngste overflatene vi noen gang har sett i solsystemet, sier eksperten Jeff Moore. Han mener det er gode sjanser for at området fremdeles er geologisk aktivt. Jeff Moore jobber i New Horizons avdeling for geologi, geofysikk og billedanalyse.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

I kveld har den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa offentliggjort de første bildene fra den tidligere planeten Pluto, nå en dvergplanet. Bildene er tatt av romsonden New Horizon, som har brukt 9 år på turen ut til den ytterste delen av solsystemet.

Ingen kratre

Moore og hans kollegaer grunngir den unge alderen med at bildene ikke viser noen kratre i dette området. Hvis overflaten hadde vært like gammel som resten av solsystemet, så ville det ha vært mange krater der, sier de.

Nasa-ekspertene regner med at fjellene er skapt av Plutos grunn av vann og is.

Nærbildet av dette fjellområdet ble tatt rundt 1,5 timer før New Horizons var framme på det nærmeste av dvergplaneten, i en avstand av rundt 770.000 kilometer. Det er ventet at Nasa offentliggjør enda mer detaljerte bilder førstkommende fredag.

Like før klokka 14 i går passerte New Horizons bare 12.500 kilometer fra Plutos overflate. Astronomi-interesserte verden over jubla da sonden var på det nærmeste, men det var ikke før klokka tre i natt at vi fikk beskjed om at nærpassasjen hadde gått bra.

Allerede på vei mot Pluto kunne data fra New Horizons hjelpe forskere til å fastslå at dvergplaneten er større enn det vi på forhånd hadde trodd – den har en diameter på 2.370 kilometer.

Sju instrumenter

New Horizons skal ikke bare ta bilder av Pluto og månene dens, den lille sonden har sju instrumenter med seg. De måler blant annet kjemisk tetthet og sammensetning av atmosfæren, overflatetemperaturen, og hvilke gasser som siver ut av overflaten.

De første vitenskapelige dataene fra nærpassasjen når Jorda allerede i kveld. Ifølge forskningsleder Alan Stern vil sonden sende data tilbake til oss i 16 måneder fremover, så det kan ta litt tid før vi får full oversikt over hvilken innsikt nærpassasjen gir.

Se bildene fra Pluto her:

Overflate av Pluto.
Foto: NASA

New Horizons Image Gallery | NASA