Se astroekspertenes favorittbilder

Universet er fotogent - det har vi sett utallige eksempler på. Her kan du se hvilke astrobilder ekspertene liker aller best.

Informasjon, perspektiv og estetikk - astronomibilder kan fungere på så mange nivåer.

Space.com laga nylig en sak der de fikk astronauter og astrofysikere til å plukke ut sine favorittbilder.

Noen av de bildene kan du se her, sammen med bilder vi har fått norske astroeksperter til å velge ut.

Umulig oppgave

Gjennomgangsmelodien fra de norske ekspertene er at det å velge ut kun ett bilde ikke er særlig lett.

– Det er bortimot umulig å plukke ut bare ett favorittbilde av himmelobjekter, sier astrofysiker Jan-Erik Ovaldsen til NRK.no.

Valget falt til slutt på et bilde av Hestehodetåken, fotografert av amatørastronomen R. Jay GaBany.

Øystein Elgarøy plukka ut et bilde som skilte seg fra de andre - de færreste vil nok se på bildet av gammel stråling som en estetisk nytelse.

– Det er kanskje ikke så imponerende sammenlignet med bilder av planetariske tåker og fjerne galakser, men dette bildet er svært spesielt. Ved hjelp av dette kartet har vi lært masse om hvordan universet var i dets barndom, forklarer Elgarøy til NRK.no.

– Det er så vakkert

Pål Brekke ved Norsk romsenter har valgt ut et bilde tatt fra Jorda, men fotografens blikk er utvilsomt retta utover - mot nordlyset.

– Et eksepsjonelt flott nordlysbilde i seg selv der de flotte ulike fargene kommer meget godt frem og med en flott stjernehimmel som bakteppe. Bilde gjøres enda mer magisk med de belyste fjellene og gjenskinnet i vannet. Kronen på verket er jo ildkulen som ble fanget opp ved en tilfeldighet, noe som gjør bilde helt unikt. Så her er tre "lag" med verdensrom på ett bilde, sier Brekk til NRK.no.

For astrofysiker Anna Kathinka Dalland Evans virka valget lettere enn for enkelte andre, hun har favorittbildet sitt som bakgrunnsbilde på datamaskina si.

- Det er så vakkert! Det er restene av en gammel supernovaeksplosjon, og befinner seg i stjernebildet Svanen. Supernovaen skjedde for flere tusen år siden men gassen og støvet - som her er farget blå - beveger seg fortsatt utover, forteller hun til NRK.no

Se alle bildene bildegalleriet i toppen av saken

Se flere bildegallerier fra NRK.no/viten her: