Hopp til innhold

Se - en omtenksom plante

Gulspringfrø deler godene med sine artsfrender.

Impatiens pallida

Altruisme har lenge vært diskutert i fiosofikretser, i det siste har også evolusjonsbiologer kasta seg med i debatten. Planteverdenen har så langt ikke i særlig grad blitt kobla opp mot handlinger av uegennyttig art, inntil nå.

Impatiens pallida - eller gul springfrø - vokser i USA og har vist seg å være en usedvanlig hyggelig art i springfrøfamilien. Den tar rett og slett hensyn hvis en plante av samme art befinner seg i nærheten. Men den er ikke dumsnill - hvis ei plante av en annen art skulle dukke opp vil den stå på krava.

Gjenkjenner sine egne

Dr.philo Guillermo Murphy og dr. Susan Dudley ved McMaster University i Ontario, Canada har tatt for seg plantas sosiale egenskaper. De testa hvordan den reagerte på to uttrykk for territorialkonkurranse - manglende lys og nærliggende røtter.

Forskerne fant ut at gul springfrø oppførte seg betydelig annerledes blant sin egen art enn det den gjorde blant fremmede, noe som viser at den gjenkjenner artsfrender.

Impatiens Pallida vokser stort sett i tett skog, med næringsrik jord og mangel på sollys. Siden lyset da blir den knappe ressursen, vil planter i et kompetitivt miljø putte mest ressurser i bladene sine for å fange opp mest mulig.

Det springfrøplanta gjorde, var derimot å søke forgreining og stilkvekst på bekostning av blad- og rotutvidelse. Dette tror forskerne at den gjør for å sikre seg ressursene den trenger uten å skygge for slektninger i nærheten.

Med fremmedelementer i nærheten oppførte den seg mer som man skulle forvente. Gul springfrø putta mesteparten av ressursene sine i bladene, noe som både gjorde at den fikk mere lys selv og samtidig lagde skygge for de andre plantene.

Sosiale planter

Murphy og Dudley konkluderer med at planter også kan være sosiale organismer, og at altruisme ikke er forbeholdt mennesker og dyr. Det kan til og med spille en viktig rolle i naturlig seleksjon . Forskere har pekt på at handlinger som sikrer en artsfrendes fortsatte eksistens, også er med på å høyne sjansen for hvert enkelt individ til å videreføre sitt DNA.

Om det da fortsatt kan klassifiseres som altruisme får være opp til filosofene å diskutere.

Se Schrödingers katt spesial om jordens snilleste ape på NRK1 kl. 19:45 i kveld.