NRK Meny
Normal

Schrödingers katt-eksperimentet

Se klipp fra det aller første Schrödingers katt-programmet og få forklart hvor navnet kommer fra.

Video Schrödingers katt-eksperimentet

Navnet Schrödingers katt får nok nordmenn flest til å tenke på det populærvitenskapelige TV-programmet på NRK. Men i utgangspunktet er dette navnet på et tankeeksperiment fra 1935 - fremstilt av den østerriske fysikeren Erwin Schrödinger.

Over kan du se klipp fra den aller første Schrödingers katt-sendinga i 1989, der programlederne Bjørn Vassnes og Olav Høgetveit får hjelp fra Kristoffer Gjøtterud til å forstå hva eksperimentet går ut på.

Se Schrödingers katt i nett-TV her

Levende og død - samtidig

Det er vanskelig å forklare nøyaktig hva eksperimentet går ut på, og nesten umulig å forstå det med mindre man er kvantefysiker selv.

For å si det så enkelt som mulig: En katt plasseres i en lukka stålkasse. En innretning som inneholder et radioaktivt atom og gift settes i forbindelse med kassa.

Det radioaktive atomet vil med 50% sannsynlighet bli brutt ned i løpet av én time. Hvis dette skjer vil gift bli sluppet inn til katten, som dermed dør.

For å bruke kvantemekanikkens språk vil atomet befinne seg i en såkalt superposisjon, der det både eksisterer og ikke eksisterer på samme tid.

Konsekvensen dette får for katten er jo da at den vil være levende og død samtidig. Det vil den jo aldri være, noe Schrödinger brukte for å billedgjøre et av kvantemekanikkens store paradoks.

Les mer om eksperimentet på Wikipedia

Ga dette mening? Hvis ikke - ingen grunn til panikk, dette er tungt stoff.